Gemeente Arnhem

" Deur op kier" : mogelijk toch oplossing voor
financieringsproblematiek rolstoelvoorzieningen Het Dorp. Gisteren, 7 februari 2006, heeft de Tweede Kamer een SP-motie van Agnes Kant aangenomen, waarin staatssecretaris Ross (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) verzocht wordt een specifieke oplossing te vinden voor de financieringsproblemen van de rolstoelvoorzieningen in Het Dorp. De SP is van mening dat er in Arnhem door de aanwezigheid van Het Dorp sprake is van een bijzondere situatie, die leidt tot extra kosten voor de gemeente.

De staatssecretaris heeft aangegeven te bekijken of via de weg van de verdeelsystematiek (landelijke verdeling van gelden) een oplossing kan worden gevonden voor de problematiek rond de financiering van rolstoelen.

Daarmee staat de deur gelukkig weer op een kier, aldus VVD-wethouder Inez Pijnenburg (Economische en Sociale Zaken), die vooraf samen met haar collegas Jantien Vlam (PvdA) en Rob Gast (CDA) partijgenoten in de Tweede Kamer hebben benaderd met informatie over de Arnhemse problematiek.

De problematiek
De gemeente Arnhem heeft sinds 2003 te maken met het verstrekken van vrij dure rolstoelvoorzieningen aan de bewoners in Het Dorp met de Awbz-indicatie verblijf zonder behandeling. Tot 2003 werden deze rolstoelen via de Algemene wet bijzondere ziektekosten (Awbz) verstrekt. Nu valt de verstrekking onder Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg).

De volle omvang van deze wijziging komt voor Arnhem steeds meer in beeld en wordt nog zichtbaarder als de bewoners in Het Dorp opnieuw moeten worden geïndiceerd. De verwachting is dat op termijn 75% van de Dorp-bewoners de indicatie verblijf zonder behandeling krijgen. En dat betekent dat aan ongeveer 230 rolstoelgebonden bewoners door de gemeente Arnhem rolstoelvoorzieningen moet worden geboden. Een forse extra uitgavenpost.

Want hoewel een landelijk onderzoek van het College van Zorgverzekeringen in 2004 al heeft aangegeven, dat er een duidelijke kostenverschuiving van de Awbz naar de Wvg waarneembaar is voor de bewoners van Het Dorp, ontvangt Arnhem hiervoor van het rijk geen enkele financiële compensatie.
De gemeente verwacht extra uitgaven van 1,3 miljoen per jaar; dit is 12% van de rijksmiddelen die de gemeente nú ontvangt voor de Wvg, die met ingang van 1 januari 2007 onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat vallen.

Noodkreet
Arnhem heeft reeds in het najaar 2005 haar noodkreet geuit aan de leden van de Tweede Kamer die zich bezighouden met de Wmo. Hiervoor is via kamervragen aan de regering aandacht gevraagd. De regering bood in haar antwoord op deze kamervragen steeds geen perspectief op een goede oplossing voor Arnhem. Met het aannemen van de SP-motie komt daar nu mogelijk verandering in.

Terecht, aldus wethouder Pijnenburg, immers, Het Dorp is een landelijk instituut voor lichamelijk gehandicapten, die uit alle windstreken van Nederland komen. Het kan toch niet zo zijn dat Arnhem alléén moet opdraaien voor de extra uitgaven voor de rolstoelvoorzieningen van Het Dorp.