Unicef
Cholera in São Tomé en Príncipe: hulp op veel manieren 08 februari 2006, Praia Lochinga, São Tomé en Príncipe - Cholera, het is een ziekte die we in Nederland alleen nog maar kennen van horen zeggen. Maar in veel delen van de wereld worden mensen nog steeds ermee geconfronteerd. Vooral jonge kinderen zijn vaak het slachtoffer van cholera. Zo ook in São Tomé en Príncipe, een eilandengroep in de Golf van Guinea. Sinds oktober vorig jaar zijn er bijna 2.400 gevallen gemeld, 35 met dodelijke afloop. De oorzaak is vaak een gebrek aan hygiëne. De oplossing? Schoon drinkwater. De verschillende acties van Unicef kwamen gelukkig op tijd voor de zevenjarige Jordiney.
De zevenjarige Jordiney met zijn moeder Gimé. Het jongetje heeft een aanval van cholera overleefd. Foto: Unicef/Kent Page De zevenjarige Jordiney met zijn moeder Gimé. Het jongetje heeft een aanval van cholera overleefd. Foto: Unicef/Kent Page
"Hij ging gezond naar school, maar toen hij terugkwam was het meteen duidelijk: m'n zoon vertoonde de tekenen van cholera", vertelt Gimé, de moeder van Jordiney.
Azuurblauw afvoerputje
Praia Lochinga is een klein bergdorpje, ingeklemd tussen het vliegveld en de mooie stranden die het land rijk is. Het azuurblauwe water ziet er verlokkelijk uit, maar is tevens één van de oorzaken van de cholera-epidemie. Door een gebrek aan schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen, wordt het prachtige water vaak als 'afvoerputje' gebruikt. Het vervuilde water is de kiem van de cholerabacterie.
"Z'n ogen waren wit weggetrokken, hij had diarree en moest heel veel overgeven", vertelt Gimé over de zieke Jordiney. "Gelukkig herkende ik de verschijnselen dankzij de informatie die ik onlangs op de radio hoorde. Daardoor wist ik dat ik snel moest handelen." Ze nam haar zoontje mee naar een gezondheidskliniek waar hij medische zorg kreeg. "Gelukkig net op tijd", verzucht Gimé.
Veelzijdige hulp van Unicef Het voorval met Jordiney geeft de gevarieerde hulp van Unicef aan. Toen vorig jaar de epidemie uitbrak, werd samen met de regering snel actie ondernomen. De actie bestaat uit verschillende onderdelen. Een voorlichtingscampagne zorgt ervoor dat de bevolking de symptomen van cholera snel kan herkennen en weet hoe je de ziekte kunt voorkomen.
Een vrouw geeft haar zieke kleinzoon ORS ('oral rehydration salts'). Met ORS wordt het tekort aan voedingsstoffen, veroorzaakt door hevige diarree, weer aangevuld. Foto: Unicef/HQ97-1192/Giacomo Pirozzi
Een vrouw geeft haar zieke kleinzoon ORS ('oral rehydration salts'). Met ORS wordt het tekort aan voedingsstoffen, veroorzaakt door hevige diarree, weer aangevuld. Foto: Unicef/HQ97-1192/Giacomo Pirozzi
Daarnaast verzorgt Unicef schoon drinkwater voor de mensen in de afgelegen bergdorpjes. Belangrijk, omdat schoon water voor consumptie en wassen dé remedie is om cholera te bestrijden. Ook werd in dit verband in allerijl (nieuw) sanitair geplaatst. Tot slot verstrekt Unicef in de lokale gezondheidscentra 'oral rehydration salts' (ORS) aan kinderen die de ziekte hebben. Met ORS wordt het tekort aan voedingsstoffen, veroorzaakt door hevige diarree, weer aangevuld.
Schoon, schoner, schoonst Jordiney verbleef vijf dagen in zo'n centrum. Een opgeluchte Gimé: "Hij verloor in korte tijd heel veel gewicht, maar nu gaat het beter." Dankzij de voorlichting van Unicef weet ze dat hygiëne heel belangrijk is om cholera te voorkomen. "Dankzij de nieuwe wc's komen behoeftes niet meer op het strand terecht. Dus daar kunnen de kinderen nu weer veilig spelen. En wat ik zelf doe? Sinds kort heb ik het schoonste huis van de buurt!" lacht ze.