FNV

FNV-manifest bevat agenda voor komende jaren

Tien punten, gericht op gezond werken, sociale cohesie en duurzame economische groei. Dat is de kern van het manifest 'Agenda 2007'. Het bevat de belangrijkste onderwerpen waarmee de FNV de komende jaren de boer op wil.

Het manifest is opgesteld door de zestien FNV-bonden en de FNV vakcentrale. Een eerder concept is ook met de leden bediscussieerd. Aanleiding zijn de discussies in de SER (Sociaal-Economische Raad). Daar wordt elke vier jaar een middellange termijn advies opgesteld.

Op dit moment gaat daarin veel aandacht naar het ontslagrecht. Teveel aandacht, zo vindt de FNV. De centrale werkgeversorganisatie en de politiek hameren erop dat ze het ontslagrecht willen veranderen. Het manifest zegt dat dit op een hype gaat lijken, met verandering-van-het-ontslagrecht-hoe-dan-ook als ultiem doel.

Integraal

"Het was tijd voor één integraal stuk over onze visie op de toekomst van de sociale economie", zegt FNV-voorzitter Agnes Jongerius vandaag in het FNV e-Magazine.

"Tijdens de vorige verkiezingen stonden vooral veiligheid en integratie centraal. Nu winnen sociaal-economische onderwerpen weer terrein. Binnen de SER zijn we de grijsgedraaide platen over aanpassing in het ontslagrecht zat. De discussies gaan ook een beetje te veel over Polen die hier komen werken en over China als belangrijke concurrent, dus moeten we langer doorwerken. Daar hebben we in dit manifest nu iets tegenover gezet."

Het manifest telt tien `offensieve' punten waar de FNV voor gaat. Onderwerpen als sociale innovatie en kenniseconomie, langdurige werkloosheid, duurzaam en volwaardig werk, zeggenschap en gelijk loon voor gelijk werk worden kort en krachtig behandeld.

"Wij zien in de toekomst het werk wel veranderen", zegt Jongerius. "Dat we talent moeten benutten, dat de vergrijzing er aan zit te komen en dat scholing steeds belangrijker wordt. Met deze punten gaan we de SER in. Het wordt tijd voor de aanval in, naar voren." Het advies over de middellange termijn wordt in mei verwacht, maar hoeft niet unaniem te zijn.

* Lees het hele Manifest

8 februari 2006