Gemeente Rotterdam

Dankzij extra geld van het Rijk kan de opvang voor daklozen, verkommerden en verloederden in Rotterdam in de komende jaren worden uitgebreid. Met de ministers Zalm (Financiën) en Ross Van Dorp (VWS) is overeengekomen dat in Rotterdam in vier jaar tijd ongeveer 175 miljoen euro geïnvesteerd kan worden. Hierdoor zijn nieuwe vormen van opvang en zorg aan te bieden aan bijna 3000 Rotterdammers met als doel een zo groot mogelijke vorm van zelfredzaamheid.

In prestatie-afspraken met het rijk is vastgelegd dat
* Rotterdam voor 2010 voor 2900 dak- en thuislozen een individueel trajectplan heeft opgesteld.

* in 2010 minimaal 60 % van de doelgroep (1740 personen) passend gehuisvest is.

* de gemeente hiervoor de regie in handen heeft gekregen en nu zelf de aanbieders kan uitkiezen voor de zorg en de huisvesting.
* de overlast en criminaliteit van deze groep over zeven jaar moet zijn teruggebracht tot 75 % van het huidige niveau.

Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) is tevreden over de gemaakte afspraken. "We bieden een compleet aanbod van wonen, werk en zorg. Maar de vrijblijvendheid is er dan wel vanaf. Mensen moeten meewerken aan hun eigen terugkeer naar de samenleving."

Regiobinding
Omdat de gemeente niet wil dat dit ambitieuze plan leidt tot meer aanvragen voor opvang is besloten om daklozen die geen regiobinding hebben niet in de opvang op te nemen. Deze regiobinding is al in werking getreden op 1 januari van dit jaar, op het moment dat Rotterdam van start ging met 'Centraal Onthaal' waarin daklozen zich in ruil voor opvang moeten committeren aan een persoonsgericht zorgplan.

Doorstroming
De huidige plannen zijn gericht op doorstroming van daklozen vanuit basale opvang naar speciale pensions of begeleid wonen projecten en van daaruit naar normale deelname aan de maatschappij. Nieuwe dakloosheid wordt voorkomen door eerder hulp te bieden aan gezinnen of personen die in de problemen zitten, door nazorg te bieden na detentie en door uithuiszettingen te voorkomen. Door deze maatregelen zullen op den duur minder basis opvangvoorzieningen nodig zijn. De hoogwaardige vormen van zorg en verblijf zullen daarentegen toenemen. Naar verwachting zullen voor deze opvang ongeveer 30 nieuwe voorzieningen gerealiseerd moeten worden. Concreet gaat het om:
* 15 pensions met gemiddeld 12 plaatsen

* 10 plaatsen time out voorziening

* 25 verpleeghuisbedden

* 2e heroïne unit met 70 plaatsen

* 105 plaatsen residentieel beschermd wonen
* 45 plaatsen duurzaam beschermd verblijf
* 120 plaatsen intensief beschermd wonen

* 30 plaatsen groepswonen

* 40 plaatsen doorstroomgericht pension

* 30 plaatsen sociaal pension
En

* 400 woningen (incl. begeleiding)

Veel aandacht zal er de eerste tijd zijn voor de verbetering van de uitvoering. Cliëntenmanagers en trajectregisseurs moeten ervoor zorgen dat de doelgroep op de juiste plek in de zorg terecht komt. In het plan voor de maatschappelijke opvang zijn bovendien procedures en instrumenten opgenomen als richtlijn voor alle gemeenten en alle betrokken instanties. Dit moet ertoe leiden dat er een grote mate van éénduidigheid in de werkwijze ontstaat in de vier grote steden.

Bron: Bestuursdienst, 08-02-2006