Linkse partijen eisen aanpak pesten op school
7 februari 2006
GroenLinks, PvdA en SP roepen minister Van der Hoeven op tot een urgenter en effectiever beleid tegen pesten op scholen. De partijen willen dat er een landelijk beleid tegen pesten komt, met respect voor de autonomie van scholen.
Het is aan scholen om te beslissen hoe ze getreiter en intimidaties tegengaan, maar alle scholen moeten een gedegen anti-pestbeleid hebben. Beleid tegen pesten moet niet slechts bestaan uit protocollen en papier.
Woensdag 8 februari van 16.00-17:30 uur debatteert de Tweede Kamer over pesten in het onderwijs. De linkse partijen willen laten zien dat pestbeleid hen menens is en dienen gezamenlijk vier voorstellen in om minister van der Hoeven dringend te verzoeken tot actie over te gaan.
De voorstellen:
1) Minder managers en meer schoolpsychologen in de school. Op elke basis- en middelbare school moet per tweehonderd leerlingen een schoolpsycholoog zijn. Leerlingen die gepest worden, kunnen bij zon vertrouwenspersoon terecht. Het kan bovendien preventief en deëscalerend werken. Het is vreemd dat elke school wel een schoolarts telt, maar geen schoolpsycholoog of schoolmaatschappelijk werker, een regeling die in Zweden al gebruikelijk is.
2) Alle docenten moeten eens in hun loopbaan een cursus anti-pesten volgen, zodat zij pesten herkennen en het kunnen tegengaan in de klas. In curricula van de Pabos en lerarenopleidingen wordt een verplichte module anti-pestbeleid ingevoerd voor toekomstige docenten.
3) Per school moet 10.000 euro beschikbaar gesteld worden voor een werkend pestbeleid waarin meer wordt gedaan dan alleen het voeren van een papieren beleid, zoals een pestprotocol. Scholen moeten kiezen voor een wetenschappelijk verantwoorde methode en een aanpak waar ze zelf het beste mee uit de voeten kunnen.
4) Uitspraken van de klachtencommissie moeten een meer bindend karakter krijgen bij een conflict over pesten. Als de ouders in het gelijk worden gesteld, dient de school met passend beleid te komen.
Teveel leerlingen worden slachtoffer van pesten, met alle ellendige gevolgen van dien, zoals depressie, slechte schoolresultaten, beschadigd thuiszitten en soms zelfmoord. Ruim één op de tien leerlingen wordt regelmatig en structureel gepest. Dit kan variëren van fysieke pesterijen en verbaal geweld, maar het digitale pesten het cyberpesten- is een opkomend verschijnsel: pesten via MSN, kwetsende smsjes en fotos en persoonlijke gegevens van gepesten op pornosites zetten. Vooral kinderen die langdurig gepest worden, kunnen voor het leven beschadigd raken en opgroeien tot labiele volwassenen. Het linkse blok GroenLinks, PvdA en SP wil actie om het pesten te beteugelen en dringt er bij de minister op aan om het initiatief ruimhartig te steunen.
Informatie:
Paul Jungbluth (GroenLinks)
Angelien Eijsink (PvdA)
Fenna Vergeer (SP)
GroenLinks