Gemeente Den Haag

Onder het motto 'Den Haag laat niemand thuis' besteedt de gemeente in 2006 veel aandacht aan de inburgering. Een groot aantal nieuwe Hagenaars start in 2006 met hun inburgeringcursus. Daarnaast komen er veel geïntegreerde trajecten waarbij het leren van de Nederlandse taal wordt gecombineerd met werk of een beroepsopleiding. Verder wordt de nadruk gelegd op inburgercoaches, de inburgering van vrouwen van niet-westerse afkomst in een achterstandspositie en taalonderhoud en taalcontact. Dit staat in het Jaarplan Inburgering en Volwasseneneducatie dat dinsdag 7 februari door het college van B & W besproken is.

Nieuwe Wet Inburgering (WI)
Er komt een nieuwe Wet Inburgering. Deze wet gaat naar verwachting van het rijk op 1 juli 2006 in. De gemeente bereidt zich voor op de invoering en de consequenties van de nieuwe wet inburgering. Inburgeraars moeten zelf hun inburgeringcursus inkopen en betalen. De rol van de gemeente verandert aanzienlijk. Gemeenten mogen slechts aan enkele prioritaire groepen zelf een aanbod doen. Wethouder Pierre Heijnen van integratie: "Het is nog niet duidelijk hoe de wet er precies gaat uitzien, waar de gemeente rekening mee moet houden en hoeveel geld er beschikbaar is. Daarom is het moeilijk om nu plannen voor het hele jaar te presenteren".

Aan de slag
In het eerste half jaar van 2006 starten 840 nieuwkomers en 750 oudkomers met een inburgeringprogramma. Voor vrouwen starten in de eerste helft van het jaar 900 extra trajecten (PaVEM). Daarnaast komen er in 2006 525 geïntegreerde trajecten300 taalstages en 285 koppelingen met een coach of mentor.

PaVEM
De landelijke commissie PaVEM (Participatie Vrouwen uit Etnische Minderheidsgroepen) wil de participatie van vrouwen uit etnische minderheidsgroepen bevorderen. Het Haagse College heeft zich in 2004 al verbonden aan de doelstelling van de commissie. Den Haag wil in in de eerste helft van 2006 900 vrouwen een traject aanbieden gericht op Nederlandse taal en reïntegratie, opvoedingsondersteuning, activering en andere vormen van maatschappelijke participatie. In 2005 hebben 600 PaVEM-vrouwen een traject gevolgd.

Geïntegreerde trajecten
De gemeente investeert al enkele jaren in trajecten waarbij het leren van de Nederlandse taal wordt gecombineerd met werk of een beroepsopleiding. Deze geïntegreerde trajecten (GIT) bieden deelnemers de mogelijkheid om in een jaar een beroepskwalificatie te halen en aan de inburgeringplicht voldoen. In 2006 wordt het aantal geïntegreerde trajecten fors uitgebreid, vooral cursisten met een laag taalniveau. Op initiatief van de gemeente start de Mondriaan onderwijsgroep in januari 2006 met drie pilots voor cursisten op het laagste taalniveau. In totaal zullen in 2006 in samenwerking met Mondriaan 525 GIT-trajecten worden aangeboden.

Inburgercoaches
In 2005 is de gemeente gestart met een project waarbij inburgeraars een persoonlijke coach krijgen toegewezen. Deze vrijwillige coach ondersteunt de inburgeraar vanaf het begin van het traject gedurende een periode van maximaal twee jaar en maakt hem of haar wegwijs in de Haagse samenleving en de Nederlandse cultuur. In 2006 wordt dit project voortgezet en zullen twintig coaches worden geworven die maximaal 180 cursisten gaan begeleiden. Daarnaast bestaat sinds 2001 het mentorenproject "Wegwijs in Nederland". Een project van de Mondriaan Onderwijsgroep. Binnen dit project krijgt de inburgeraar ondersteuning bij het integratieproces en ligt de nadruk op het verhogen van de spreekvaardigheid en het tegengaan van verzuim en voortijdige uitval. In de eerste zes maanden van 2006 krijgen 285 inburgeraars een mentor krijgen toegewezen.

VAVO
De gemeente heeft een sluitende aanpak voor jongeren: zij moeten òf naar school òf aan het werk. Dat betekent onder meer dat verder wordt geïnvesteerd in de VAVO (mavo, havo en vwo-opleidingen voor volwassenen). Het gaat hierbij om jongeren tot 23 jaar, die het reguliere voortgezet onderwijs zonder diploma verlaten. De gemeente gaat extra investeren om die jongeren de kans te geven, alsnog een diploma te halen.

Het jaarplan wordt aangeboden aan de raadscommissie Onderwijs, Sociale Zaken, Cultuur en Integratie (OSCI). In het voorjaar zal de gemeenteraad nader worden geïnformeerd over de inhoud van de nieuwe Wet Inburgering (WI), de Haagse beleidskeuzes (visie en ambities) en de organisatorische veranderingen