Politie Gelderland-Zuid

Gelegenheidsdieven bekennen meerdere inbraken

Tiel, 07-02-2006 o De politie in Tiel heeft de afgelopen weken vier verdachten aangehouden en verhoord over een grote hoeveelheid inbraken in autos en schuurtjes in Tiel. Door de verklaringen van deze mannen zijn 23 zaken opgelost. In deze zaken maakte de gelegenheid de dief.

(Niet) op slot, buit zichtbaar
Sinds november 2005 vonden in Tiel, specifiek in de wijk Passewaaij regelmatig inbraken in schuurtjes en in autos plaats. Door de benadeelden werd daarvan aangifte gedaan bij de politie. Veelal werd door de gedupeerden aangifte gedaan van diefstal van laptops, navigatiesystemen, mobieltjes en tassen. Een enkele keer gaf de benadeelde ook aan dat de auto of de schuur niet afgesloten was.

De inbrekers vertelt
Recentelijk zijn door de politie vier mannen aangehouden, die worden verdacht van deze inbraken in Tiel en Ochten in de periode van augustus tot december 2005. Het gaat om mannen in de leeftijd van 19 tot 34 jaar en allen afkomstig uit Tiel.
Tijdens de politieverhoren bekenden deze verdachten de inbraken in Tiel en Ochten. De inbrekers verklaarden daar ingebroken te hebben, waar de deur van de schuur of auto niet was afgesloten. Op die manier werd het stelen gemakkelijk gemaakt; de gelegenheid maakte de dief. Inmiddels is het onderzoek van de politie afgerond. Bij een verdachte zijn nog goederen in beslag genomen zoals kleding, vishengels en fietsen. Twee verdachten zijn inmiddels in vrijheid gesteld, de 21- jarige en 23-jarige verdachten zitten nog in bewaring.

Aangifte doen heeft zin
Tijdens het politieonderzoek bekenden de verdachten een vijftigtal misdrijven. Helaas is in een groot aantal gevallen geen aangifte gedaan door de gedupeerden. Een deel van de aangetroffen buit kon door de rechercheurs niet bij een aangifte geplaatst worden. Hierdoor kan de politie niet alle bekende en gepleegde diefstallen aandragen bij Justitie maar 23 zaken.
Door aangifte te doen weet de politie waar inbrekers actief zijn geweest en kan daarop actie worden ondernomen, ook als het een poging of het een kleine buit betreft.

Voorkomen is beter
In de bestrijding van autocriminaliteit richt de politie zich vooral op daders en dadergroepen, door bijvoorbeeld het aanpakken van veelplegers. Maar voorkomen is nog altijd beter. Medewerkers van bureau Stadswachten van de gemeente Tiel houden de komende tijd extra toezicht waarbij aandachtskaarten op autos zullen worden achtergelaten. Daarnaast kunnen autobezitters op elk politiebureau in de regio een speciale folder met tips tegen autocriminaliteit afhalen.

Maatregelen
De meeste preventiemaatregelen die mensen zelf kunnen nemen kosten weinig of geen geld. Het gaat daarbij vooral om gedrag en om organisatorische maatregelen.
De maatregelen tegen autodiefstal zijn ingrijpender, maar zeker het overwegen waard. Enkele zaken die u bijvoorbeeld zelf kunt ondernemen om diefstal uit uw auto te voorkomen:

* Neem altijd de sleutel uit het contact als u uit de auto stapt, ook al is het maar voor heel even, en sluit altijd de auto af.
* Laat nooit waardevolle goederen in de auto achter. Als het niet anders kan, laat dan een kluisje in de auto monteren.
* Haal altijd de radio uit de slede. Neem de radio of het frondje mee; verstop ze niet in de auto op het moment dat u uw voertuig parkeert.

* Laat nooit kostbaarheden, zoals navigatiesysteem, camera, video, telefoon, laptop(tas), koffertje, autopapieren, geld, cheques, creditcards, jassen en tassen zichtbaar in de auto achter.
* Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.
Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.

Voor informatie kunt u ook kijken op deze politiesite onder Preventie of www.stavc.nl (01)