Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 026

datum: 7 februari 2006

Seniorenbeleid 2006-2007

Aanpak eenzaamheid en extra aandacht voor allochtone senioren

Het door Amersfoort gevoerde seniorenbeleid van de afgelopen jaren is succesvol geweest. Reden voor het college van B&W om het beleid op dit terrein de komende twee jaar te continueren en uit te bouwen. De nadruk ligt daarbij op het voorkomen van sociaal isolement. Daarnaast wil het college meer zicht krijgen op de vraag van allochtone senioren zodat het aanbod daar beter op kan worden afgestemd.

De resultaten van het seniorenbeleid 2000-2005 zijn overwegend positief, zo blijkt uit de evaluatie van het beleid. Met name de uitbouw en professionalisering van de ouderensteunpunten hebben daar aan bijgedragen. Aan de vier bestaande locaties zijn de afgelopen jaren drie ouderensteunpunten toegevoegd. Zij bieden diensten en allerlei activiteiten aan senioren in de wijk. Een andere succesfactor is de inzet van seniorenwegwijzers. Deze vrijwilligers geven voorlichting over de bestaande voorzieningen voor senioren door middel van huisbezoeken en spreekuren in de wijk.

Sociaal isolement

In 2004 heeft de GGD in opdracht van de gemeente een onderzoek uitgevoerd onder Amerfsoortse senioren. Hieruit blijkt dat, ondanks alle inspanningen gericht op het voorkomen van sociaal isolement, het gevoel van eenzaamheid onder senioren de afgelopen jaren is toegenomen.

In samenspraak met diverse organisaties betrokken bij de ouderenzorg, zal de gemeente een plan opstellen om dit probleem aan te pakken. Daarnaast zullen alle bestaande activiteiten gericht op het voorkomen van sociaal isolement worden voortgezet.

Meer aandacht voor allochtone senioren

Geconstateerd is dat er lokaal weinig kennis is over de gezondheidssituatie van allochtone senioren. Ook is er nog niet voldoende zicht op hun behoeften op het gebied van wonen zorg en welzijn.

Om dit beter in beeld te krijgen zal de gemeente nog dit jaar een onderzoek onder deze groep laten uitvoeren. Op basis van de resultaten kan het aanbod waar nodig worden aangepast. De inzet van de allochtone ouderenwerker en de allochtone seniorenwegwijzers wordt voortgezet. In Amersfoort wonen op dit moment 1380 55-plussers van allochtone afkomst.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur van de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs (WSO), telefoon 033 469 45 04, e-mail: croj@amersfoort.nl.


---- --