Dak- en thuislozen eindelijk geholpen
GGZ Nederland, de brancheorganisatie voor de geestelijke gezondheidszorg en verslavingszorg, is bijzonder verheugd dat het Rijk, de Grote steden en de woningbouwcorporaties de handen ineenslaan om samen met de ggz de problematiek bij dak- en thuislozen aan te pakken. In de samenwerking kan de ggz zich nog sterker richten op de zorg en behandeling van de moeilijk te bereiken groep dak- en thuislozen.
GGZ Nederland en haar leden steunen de uitgangspunten van het Plan van Aanpak Maatschappelijke Opvang (MO) van het Rijk en G4. De nieuwe plannen van het Rijk en de Grote steden (G4) om de problematiek van dak- en thuislozen aan te pakken sluiten goed aan bij de ambities die de ggz al in september 2004 bekendmaakte in haar Visiedocument ´de krachten gebundeld´. Daarin stelde de sector tussen 2005 en 2010 ruim 24.000 zorgwekkende zorgmijders in beeld krijgen en jaarlijks minimaal 10% daarvan in zorg te krijgen. Andrée van Es: "Ggz en verslavingszorg merken al langere tijd dat de hulpverlening aan dak- en thuislozen moeilijker wordt. Het is goed dat nu een 'slinger' wordt gegeven aan vele activiteiten, dat daar bestuurlijke regie op komt en dat daar extra geld voor beschikbaar wordt gesteld."
Belangrijk is dat het plan eerst uitgevoerd wordt in de G4 en vervolgens snel in de rest van het land wordt doorgevoerd. Ook buiten de grenzen van de vier grote steden bevinden zich immers zorgwekkende zorgmijders en uiterst kwetsbare personen die nu de zorg ontberen die ze wel nodig hebben. Met het mogelijk opheffen van de landelijke toegankelijkheid van de voorzieningen in de MO, door invoering van de WMO, wordt dit punt nog urgenter. Intensivering van de aanpak in de grote steden mag dan ook niet leiden tot groei van het probleem in de andere regio's in ons land. Voorwaarde voor succes is dat in het kader van dit plan het grote tekort aan huisvesting voor de groep zorgwekkende zorgmijders eerst wordt aangepakt.
GGZ Nederland waarschuwt er wel voor dat het plan zwaar de nadruk legt op het bestrijden van overlast op straat. De inzet die de ggz en verslavingszorg toont mag niet ten koste gaan van de zorg en preventie voor de minder zichtbare doelgroepen van de ggz, die geen overlast veroorzaken. Daarom is het aan te bevelen dat het plan voorziet in een gefaseerde aanpak en een halfjaarlijkse rapportage van de resultaten en geconstateerde knelpunten.
De ggz onderschrijft de behoefte aan longstay-voorzieningen, maar vindt dat die voorzieningen, anders dan het plan aangeeft, pas het laatste middel moet zijn, als alle alternatieven zijn geprobeerd. Dit betekent dat pas na twee jaar intensieve pogingen iemand in zorg en behandeling te houden, longstay de enige uitweg kan zijn.
Noot voor de pers
De presentatie van het plan van aanpak voor de maatschappelijke opvang zal dinsdagavond 18.00 uur plaatsvinden bij de locatie van Het Leger des Heils in Den Haag. Bij de presentatie zal, naast minister Zalm (Financiën) en staatssecretaris Ross (VWS) ook Andrée van Es (GGZ Nederland) aanwezig zijn.
Voor meer informatie neemt u contact op met Eric Mulder, communicatie GGZ Nederland, tel. 033 4608939 of 06 28333529
Met vriendelijke groet,
Eric Mulder
Communicatie / voorlichting
GGZ Nederland
tel. 033 460 89 39
Mob. 0628 333 529
www.ggznederland.nl
GGZ Nederland