Gemeente Geldrop-Mierlo


Gemeentelijke gebouwen krijgen energiecijfer

Onze gemeente heeft met de minister van VROM afgesproken dat wij een bijdrage zullen leveren aan de vermindering van CO2 -uitstoot. Wij willen ervoor zorgen dat het energieverbruik wordt teruggedrongen: bij bedrijven, particulieren (bestaande en nieuwbouw) en uiteraard ook bij de eigen gebouwen. Er zijn hiervoor verschillende klimaatprojecten gestart.

REGIONAAL PROJECT ENERGIECERTIFICAAT De gemeente neemt dit jaar deel aan een regionaal project om de energiehuishouding van de eigen gebouwen onder de loep te nemen. Aan dit project nemen elf gemeenten uit de regio deel. RWE Obragas gaat een groot aantal gebouwen van deze gemeenten een energiecijfer geven. In dat cijfer wordt aangegeven hoe het gebouw presteert op het gebied van de energiehuishouding.

Alle gebouwen moeten in de toekomst een energiecertificaat hebben bij wisseling van eigenaar of huurder. Openbare gebouwen groter dan duizend vierkante meter moeten zo'n certificaat zelfs altijd hebben. Vooruitlopend op deze verplichting worden de eigen gemeentelijke gebouwen dus al onderzocht. Obragas gaat per gebouw een energieprestatieadvies opstellen. Dat betekent niet alleen een beschrijving van de huidige energiehuishouding, maar ook uitvoerig advies over te nemen verbeteringen.

GEMEENTELIJKE GEBOUWEN
Onze gemeente heeft ervoor gekozen om een energie-onderzoek te laten uitvoeren bij het gemeentehuis in Mierlo, de brandweerkazerne in Mierlo en sporthal de Weijer. Bij deze gebouwen is het aannemelijk dat er rendabele besparingsmaatregelen worden gevonden, dus met een relatief korte terugverdientijd. Bij de gemeentelijke gebouwen in Geldrop zijn in 2001 al energiebesparingsonderzoeken uitgevoerd. Naar aanleiding van deze onderzoeken zijn verschillende energiebesparende maatregelen uitgevoerd, zoals de isolatie van de technische ruimtes in het gemeentehuis, de gemeentewerf en de brandweer, de isolatie van het dak van het gemeentehuis, het schoonmaken van lampen en armaturen, de vervanging van de noodverlichting van de brandweerkazerne, de vervanging van gloeilampen door spaarlampen en de installatie van schakelklokken bij de kopieerapparaten.

MEER INFORMATIE
Meer weten over het gemeentelijk klimaatbeleid? Neem dan contact op met Barbara Marcus van de afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling, telefoon (040) 289 37 82. Wilt u handige tips om energie en kosten te besparen en toch comfortabel te wonen? Kijk dan op www.vrom.nl of www.energieopmaat.nl