Gemeente Dinkelland
PERSBERICHT
Datum: 7 februari 2006
Verbetering waterkwaliteit waterparel Ootmarsum
WATERSCHAP REGGE EN DINKEL EN GEMEENTE DINKELLAND INVESTEREN FORS IN VERBETERING WATERKWALITEIT WATERPAREL OOTMARSUM
Schoon water is van levensbelang. In Ootmarsum gaan het waterschap Regge en Dinkel en de gemeente Dinkelland samen aan het werk om de kwaliteit van het (stedelijk) water te verbeteren. Water dat uiteindelijk terechtkomt in een gebied dat vanwege haar hoge natuurwaarde het predikaat waterparel kreeg en daarom de beste waterkwaliteit verdient, die we kunnen bereiken. Bovendien moet binnen een aantal jaar kunnen worden voldaan aan de strenge Europese waterkwaliteitsrichtlijnen voor dit bijzondere gebied. Alleen door gezamenlijk maatregelen te treffen kunnen we de kwaliteit realiseren die we willen. De komende jaren wordt daarom door de gemeente en het waterschap meer dan E 10.000.000,-- geïnvesteerd in verschillende maatregelen.
Maatregelen op een rijtje:
Verminderen lozen ongezuiverd afvalwater op kwetsbaar beeksysteem, door aanleg bergbezinkbassins
De gemeente moest in het kader van eerder gemaakte afspraken reeds fors investeren in de aanleg van vier bergbezinkvoorzieningen achter de overstorten van de rioolstelsel in Lattrop, Tilligte en Ootmarsum. Deze bergbezinkbassins zorgen ervoor dat er extra rioolwater kan worden geborgen in het rioolstelsel van Ootmarsum. Hiermee wordt het lozen van ongezuiverd afvalwater op het kwetsbare bekensysteem zoveel mogelijk voorkomen. De bergbezinkbassins van Lattrop en Tilligte zijn in 2004 en 2005 gereed gekomen. In Ootmarsum zullen nu bij de overstort op de Molenbeek nabij sportpark 'n Tooslag en de overstort op de bergingsvoorziening op het Industrieterrein De Mors, die bij extreme regenval loost op de Kropsbekke, ook dergelijke bergbezinkbassins aangelegd worden.
Verminderen wateroverlast en overbelasting rwzi-Ootmarsum door regenwater afkoppeling Tilligte
Een manier om de rioolwaterzuivering te ontlasten, zodat deze optimaal haar werk kan doen, is relatief schoon regenwater direct in de grond te infiltreren in plaats van via het riool naar de rwzi te leiden. In een deel van Tilligte is zo'n 'afkoppelproject' reeds uitgevoerd. Zo worden zowel wateroverlast als overbelasting van de zuivering tijdens hevige regenval, zoveel mogelijk voorkomen.
Verbeteren rwzi-Ootmarsum: nieuwe zuivering uniek in Nederland
Uiteindelijk komt het afvalwater van Ootmarsum, Lattrop en Tilligte terecht in de rioolwaterzuiveringsinstallatie Ootmarsum. Om aan de hoge waterkwaliteitseisen te kunnen voldoen, moet het gezuiverde water bijna brandschoon uit de zuivering stromen. Daarom wordt de nieuwe zuivering in Ootmarum omgebouwd tot een heuse hybride mbr-installatie. Deze hybride mbr-installatie is een combinatie van een traditionele zuivering en een nieuwe techniek: het zuiveren via membranen. Membranen zijn een soort rietjes met daarin een heleboel minuscule gaatjes. Het water wordt door deze gaatjes geperst, het slib blijft achter in de membranen en het schone water stroomt verder. In Varsseveld is in 2005 de eerste mbr-instrallatie geopend. Ootmarsum is de derde rioolwaterzuiveringsinstallatie in Nederland die het rioolwater gaat zuiveren met behulp van membranen en maakt onderdeel uit van een landelijke proef met membraamzuiveringen. De manier waarop deze nieuwe techniek in Ootmarsum wordt gecombineerd met de meer traditionele manier van zuiveren is uniek in Nederland.
Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie van STOWA en de Europese Unie.
---
Mededelingen voor de redactie:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Gemeente Dinkelland:
- wethouder Johannink, , tel. 0541 - 854108
- Team Communicatie, Gerard Flinkers, telefoonnummer 0541-854 181 of 06-51 720 330
Waterschap Regge en Dinkel:
Lonnie Holders, afdeling communicatie tel. 0546 - 832969
---- --