Ingezonden persbericht


Grasdak voor wethouder Maij

Jupijn Haffmans, raadslid voor Amsterdam Anders/ De Groenen, biedt wethouder Maij van Milieu morgen een grasdiadeem aan. Amsterdam Anders/ De Groenen schreef een boekje over alle voordelen van grasdaken ('Het groene dak van Amsterdam'), dat in de raadscommissie Milieu besproken wordt. Haffmans: 'Ik ga ervan uit dat de wethouder dit idee aangrijpt om vele milieuproblemen tegelijk aan te pakken. Het is heel goed uitvoerbaar. De grasdiadeem helpt haar hopelijk wat groener te denken zo op het nippertje.'

Jupijn Haffmans is erg enthousiast over groene daken: 'Met een grasdak boven je hoofd draag je heel veel bij aan het milieu in de stad: schonere lucht, vasthouden van regenwater, energiebesparing door de isolerende werking en meer leefplek voor kleine dieren. Bovendien wordt de stad er veel groener op en dat is goed voor het welzijn van ons allemaal.' Een groen dak is niet hetzelfde als een dakterras. Het gaat om een volledig bedekt dak met grassen, mossen of andere beplanting. Op een stevig dak kunnen zelfs bomen groeien.

Veel daken zijn niet toegankelijk voor bewoners, maar wel geschikt voor de aanleg van een groen dak. In een stad die steeds verder moet verdichten is het beplanten van daken, van (ondergrondse) garages, bedrijfspanden en de daken van bebouwing in binnenterreinen een noodzaak. Een groen dak is een relatief gemakkelijke en goedkope voorziening op zowel nieuwbouw als oudbouw en levert de stad enorm veel op.

Amsterdam Anders/ De Groenen zou graag zien dat groene daken in nieuwbouwplannen worden meegenomen en dat de gemeente de aanleg op oudbouw stimuleert. Haffmans ziet een groene zee van Amsterdamse daken voor zich: 'In Duitsland en Vlaanderen zijn ze er veel verder mee. Eigenlijk is het een heel oud idee, het oudste bekende groene dak stamt uit Mesopotamië.' In Ierland, Scandinavië en IJsland bouwde men eeuwenlang huizen met groene daken ter bescherming tegen de kou.



Ingezonden persbericht