Ingezonden persbericht


Persbericht

Yvonne van Gennip voor het eerst als laatste

NIEUWEGEIN, 7 februari 2006 - Bij de uitreiking van de Nico Scheepmakerbeker voor het sportboek van het jaar 2005 is het eerste exemplaar van het Bibliografisch apparaat voor de Nederlandse sportgeschiedenis overhandigd aan Yvonne van Gennip. Deze eer viel de drievoudig olympisch schaatskampioene ten deel, omdat ze voor het eerst in haar loopbaan laatste werd. Haar biografie Winterkoninkje, de biografie van Yvonne van Gennip is namelijk het laatste sportboek dat werd toegevoegd aan deze unieke verzameling van ruim 7500 titels.

Voor het eerst in de Nederlandse sportgeschiedenis is een compleet overzichtswerk met daarin (bijna) alle titels op het gebied van sportgeschiedenis uitgegeven. Omdat er geen centrale vindplaats voor sporthistorische literatuur is, wordt met het uitgeven van dit werk een leemte gevuld. Het is nu voor onderzoekers, publicisten en belangstellenden op het gebied van sportgeschiedenis een stuk makkelijker onderzoek te verrichten. Wat dat betreft zat bij de boekpresentatie het juiste publiek in de zaal: sportjournalisten en -auteurs, maar bovenal liefhebbers van de (vaderlandse) sport met een hang naar nostalgie.

De samenstellers van het Bibliografisch apparaat voor de Nederlandse sportgeschiedenis zijn ruim twee jaar bezig geweest om uit alle hoeken van de wereld titels op het gebied van de Nederlandse (en koloniale) sportgeschiedenis te verzamelen. De bibliografie bevat zowel titels op het gebied van koloniale, nationale, lokale en regionale sportgeschiedenis als een lijst van periodieken en een overzicht van biografische studies. In een uitgebreide verantwoording kunt u lezen welke afwegingen de samenstellers moesten maken om de bibliografie overzichtelijk te houden.

Over de samenstellers
Wilfred van Buuren (Amsterdam 1964) studeerde Nieuwe en Nieuwste Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als zelfstandig onderzoeker en publicist schrijft hij vooral over de geschiedenis van sport en vrije tijd. Ook was hij betrokken bij de Olympic Experience, het in het Olympisch Stadion Amsterdam gevestigde sportmuseum. Nu inventariseert hij de historische archieven van NOC*NSF en is hij projectcoördinator voor Stichting de Sportwereld.

Peter Los (Diemen 1975) studeerde eveneens Nieuwe en Nieuwste Geschiedenis aan de UvA met als specialisatie Economische en Sociale Geschiedenis. In 2002 schreef hij zijn afstudeerscriptie over de geschiedenis van sport en gymnastiek op de Koninklijke Militaire Academie. Momenteel is hij werkzaam als projectmedewerker van Stichting de Sportwereld.

Nico van Horn (Wassenaar 1951) studeerde Sociaal-Economische Geschiedenis in Leiden, waarna hij ruim twintig jaar als bankhistoricus werkzaam was. Thans is hij als archivaris verbonden aan het KITLV in Leiden. Hij houdt lezingen en publiceert over de geschiedenis van de roeisport en over sport in Nederlands-Indië. Hij is secretaris van Stichting de Sportwereld.

----------
Stichting de Sportwereld bevordert sporthistorisch onderzoek en zet zich in voor het behoud van sportief erfgoed. www.desportwereld.nl

Auteurs: Wilfred van Buuren, met medewerking van Peter Los en Nico van Horn Prijs: ¤ 29,95 incl. BTW en excl. verzendkosten
ISBN: 90-5472-004-2
Omvang: 480 pagina's

----------


Ingezonden persbericht