Persbericht
Afdeling Communicatie
nummer: 023
datum: 2 februari 2006
College heeft overeenstemming in onderhandelingen baggervraagstuk
Amersfoort heeft nu de kans om de mogelijke aanleg van baggerdepots ten noorden van de stad, naast Vathorst, te voorkomen. Het college heeft overeenstemming in de onderhandelingen met de firma Smink bereikt over de wijze waarop de aanleg van baggerdepots kan worden afgewenteld.
Dit resultaat staat voor dinsdag 7 februari op de agenda van de gemeenteraad, ter voorbereiding van een raadsbesluit. Als de raad met het onderhandelingsresultaat instemt, hoeven de contracten met Smink, die eind jaren '90 zijn gesloten, niet meer worden nageleefd. In die contracten stelde de gemeente dat ze zou meewerken aan de aanleg van baggerdepots.
Onderhandelingsresultaat
Het deze week bereikte onderhandelingsresultaat betreft een bedrag van 17,8 miljoen euro en de aankoop van in totaal ruim 23 hectare grond. Met de aankoop van de grond krijgt de gemeente de regie in handen over de mogelijke ontwikkelingen in dat gebied. Van de 17,8 miljoen euro is in totaal 13,2 miljoen euro berekend als afkoopsom voor de ontwikkelingsrechten van de firma Smink. In de onderhandelingen is tevens een oplossing gevonden voor de benodigde opslag van 1,6 miljoen kubieke meter bagger op de bestaande afvalstort in Vathorst. De dekking van de kosten van deze overeenkomst kan bijvoorbeeld gevonden worden in eventuele woningbouw in Vathorst-West.
Met dit onderhandelingsresultaat kan de zoektocht naar oplossingen voor het baggerprobleem volgens het college worden afgerond.
Kaders
Eind jaren '90 leek de locatie Zevenhuizen in Amersfoort volgens de provincie de beste plek om een grootschalige baggerstort van miljoenen kubieke meters aan te leggen, voor de opslag van bagger afkomstig uit Utrechtse wateren. De gemeente maakte daar afspraken over met de provincie Utrecht en ondernemer Smink. Later kwam de gemeenteraad van Amersfoort daarop terug en wilde ze onderzoeken of de komst van baggerdepots, die dichtbij de nieuwbouwwijk Vathorst was gepland, kon worden afgewenteld.
Afvalstort
Het college ging, met door de raad vastgestelde kaders, het proces in om de aanleg van de depots te voorkomen. Begin 2000 werd nog uitgegaan van een provinciale baggeropgave voor heel Utrecht van 7 miljoen kubieke meter vervuilde bagger. 3 miljoen daarvan zou in Amersfoort terecht moeten komen. Door nader onderzoek en inzet van de gemeente, in samenwerking met de provincie en het rijk, is uiteindelijk nu nog ruimte nodig voor een hoeveelheid van 1,6 miljoen kubieke meter bagger.
Die 1,6 miljoen kan straks bovenop de al bestaande afvalstort in Amersfoort noord bij Vathorst worden opgeslagen, waardoor deze stort circa 5 meter zal worden verhoogd.
Vergunning
Daarom zal, wanneer de raad daarmee instemt, een procedure volgen waarbij, in samenwerking met Smink, wordt gewerkt aan een nieuwe vergunning voor de baggeropslag boven op de afvalstort. Zolang die procedure voor een nieuwe vergunning in juridisch planologische zin nog niet is afgerond, kunnen de provincie en het rijk de nu nog lopende procedures rond de 'oude' geplande baggerdepots niet afbreken. Daarvoor zijn procesafspraken gemaakt. Het college verwacht dat er eind dit jaar een ontvankelijke milieuvergunningaanvraag is voor de opslag van bagger op de vuilstort.
Kaders
Het onderhandelingsresultaat, dat nu aan de raad wordt voorgelegd, voldoet aan de kaders die de gemeenteraad stelde. Als de raad akkoord gaat met het pakket van afspraken over de procesafspraken met de provincie en de firma Smink, grondaankoop, afkoop en mogelijke financiële dekking, dan kan volgens het college het baggerdossier bestuurlijk worden gesloten.
Informatie: Anja Vonk, communicatieadviseur gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 49 99 of
06 52 51 30 44, of e-mail a.vonk@amersfoort.nl
---- --
Gemeente Amersfoort