Erasmus MC


06-02-2006: Erasmus MC en Windber Research Institute samen in translationeel biomedisch onderzoek

Rotterdam / Windber (VS), 6 februari 2006- Erasmus MC gaat een strategische samenwerking aan met het Amerikaanse Windber Research Institute. Ze zullen gezamenlijk een standaardmethode ontwikkelen voor de electronische opslag en analyse van data uit translationeel biomedisch onderzoek; de combinatie van fundamenteel biomedisch en klinisch onderzoek. Onderzoekers zien zich hierbij geconfronteerd met enorme hoeveelheden gegevens, gegenereerd door genetisch onderzoek en beeldvormende technieken. Het beter hanteerbaar maken van deze gegevens leidt tot nieuwe wetenschappelijke inzichten en komt ten goede aan de diagnose en behandeling van patiënten.

Erasmus MC en Windber hebben een gezamelijke visie uitgesproken op de ontwikkeling van een methode voor opslag en analyse van gegevens, waarbij ondermeer gebruik zal worden gemaakt van Oracle technologie. Het Biomedische Informatica Team van Windber, onder leiding van dr. Hai Hu, zal nauw samenwerken met de afdeling Bioinformatica van het Erasmus MC, onder leiding van prof.dr. Peter van der Spek.

Het Windber Research Institute (Pennsylvania, USA) werkt samen met het Amerikaanse Walter Reed Army Medical Center aan grootschalige klinische onderzoeken op het gebied van borstkanker en hart en vaat ziekte, veroudering- en vrouwenziekten. Hierdoor beschikt het over grote hoeveelheden weefselmateriaal die zijn gerelateerd aan gedetailleerde patiëntgegevens in een Oracle gestuurde databank voor moleculaire en beeldvormende gegevens.

Erasmus MC maakt gebruik van Affymetrix (Nasdaq: AFFX) microarray technologie (genchips) in praktisch al zijn onderzoeksgebieden, van kindergeneeskunde tot geriatrie en van kanker tot infectieziekten. Hierbij worden biomedische gegevens van grote groepen patiënten verzameld. Samenwerking met de afdeling Bioinformatica stelt onderzoekers in staat snel statistisch onderbouwde en goed gedocumenteerde onderzoeksresultaten te produceren die kunnen worden gebruikt voor diagnostische doeleinden. Deze resultaten zijn naar verwachting ook bruikbaar voor de identificatie van biomarkers

De snelle groei van gegevensstromen in beide insituten vereist methoden voor de opslag van gegevens die zijn afgestemd op toepassingen voor datamining in translationeel biomedisch onderzoek. "Deze strategische samenwerking is ontwikkeld om snel gegevens uit genetisch onderzoek en klinische patiëntgegevens te kunnen integreren in toepassingen voor het laboratorium en de kliniek," zegt dr. Michael Liebman, directeur van het Windber Reserach Institute. "Ons gemeenschappelijk doel is om translationele biomedisch onderzoek van theorie naar praktijk te brengen. Door bestaande kennis uit te wisselen en nieuwe technologie gezamenlijk te ontwikkelen kunnen we kennis in onderzoek en patiëntenzorg optimaliseren en een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van de kosten van de gezondheidszorg."