Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Antwoorden op kamervervragen over de toekenning van verblijfstitels door de IND in relatie tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

Antwoorden op kamervervragen over de toekenning van verblijfstitels door de IND in relatie tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.

6 februari 2006

Vragen van de leden Externe link Dubbelboer en Externe link Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de ministers voor Vreemdelingenzaken en Integratie en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over de toekenning van verblijfstitels door de IND in relatie tot de gemeenteraadsverkiezingen van 2006.
---


1. Vraag Is het waar dat voor de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 alle burgers worden uitgenodigd die de afgelopen vijf jaar onafgebroken een in Nederland geldige verblijfstitel hebben?


1. Antwoord Op grond van artikel B 3 van de Kieswet kunnen vreemdelingen onder bepaalde voorwaarden deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. Onderdanen van een lidstaat van de Europese Unie worden voor de Kieswet gelijk behandeld met Nederlanders. De overige vreemdelingen dienen om kiesgerechtigd te zijn op de dag van de kandidaatstelling, naast aan de algemene voorwaarden, tevens te voldoen aan de vereisten dat:
* zij rechtmatig in Nederland verblijven op grond van artikel 8, onder a, b, d, e of l, van de Vreemdelingenwet 2000 of op grond van een overeenkomst tussen een internationale organisatie en de Staat der Nederlanden inzake de zetel van deze organisatie in Nederland, en
* zij onmiddellijk voorafgaand aan de dag van de kandidaatstelling gedurende een onafgebroken periode van ten minste vijf jaren ingezetene van Nederland waren en beschikten over een verblijfsrecht als bedoeld onder a, dan wel rechtmatig in Nederland verbleven op grond van artikel 8, onder c, van de Vreemdelingenwet 2000. Niet kiesgerechtigd zijn niet-Nederlanders die als door andere staten uitgezonden leden van diplomatieke of consulaire vertegenwoordigingen in Nederland werkzaam zijn. Dit geldt ook voor hun niet-Nederlandse echtgenoten, geregistreerde partners of levensgezellen en kinderen, voor zover dezen met hen een gemeenschappelijke huishouding voeren.


2. Vraag Heeft de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) de toekenning van deze verblijfstitels volledig in orde?


3. Vraag Hebben de gemeenten aan de IND meegedeeld dat vóór december 2005 foutief geleverde titels moeten worden gecorrigeerd om te voorkomen dat burgers ten onrechte niet of ten onrechte wel worden uitgenodigd voor de verkiezingen? Wat was de reactie van IND hierop?


4. Vraag Wat is nu de stand van zaken? Op welke wijze hebben deze correcties plaatsgevonden? Zijn deze tijdig afgerond?


5. Vraag Heeft de IND de toekenning van verblijfstitels zodanig in orde dat de gemeenteraadsverkiezingen in ons land democratisch kunnen verlopen?

Antwoord 2 t/m 5 De gemeenten en ook de minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties hebben verschillende malen bij de IND aangegeven, dat zij zich zorgen maken over het vaststellen van de lijsten van kiesgerechtigde vreemdelingen ten behoeve van de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006. De verblijfstitelhistorie in de GBA, waarvoor de IND verantwoordelijk is, over de afgelopen vijf jaar is namelijk niet volledig genoeg om hierop de selectie van kiesgerechtigde vreemdelingen te baseren. Dit komt deels door de zogeheten verblijfsgatenproblematiek die reeds speelde ten tijde van eerdere gemeenteraadsverkiezingen (1998 en 2002) en is verergerd door de automatiseringsproblemen van de IND bij de overheveling van toelatingstaken van de Vreemdelingendiensten naar de IND. Omdat de verblijfstitelhistorie in de GBA niet voor de gemeenteraadsverkiezingen op orde zal zijn, heeft de IND, in samenwerking met de Commissie Kiesrecht van de NVVB, het Ministerie van BZK en de GBA-gebruikersraad, een werkwijze ontwikkeld om de gemeenten te ondersteunen bij het vaststellen van betrouwbare selectie van kiesgerechtigde vreemdelingen. Het gaat hierbij om het vaststellen van het (vijf jaar aaneengesloten) verblijfsrecht van de mogelijk kiesgerechtigde vreemdelingen op basis van de zogeheten gemeenteraadsquery. Hiermee is het mogelijk te bepalen welke vreemdelingen op de dag van de kandidaatstelling voor een periode van vijf jaar onafgebroken verblijfsrecht hebben, conform het gestelde in de Kieswet. De gemeenten zijn bij brief van 7 december 2005 1) van deze werkwijze op de hoogte gesteld. Kortheidshalve verwijs ik u naar de inhoud van deze brief, die ik als bijlage heb gevoegd bij deze beantwoording. Met deze werkwijze is gegarandeerd, dat de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart 2006 voor wat betreft het kiesrecht van vreemdelingen op correcte (democratische) wijze kunnen verlopen.


1)Ter inzage gelegd bij het Centraal Informatiepunt Tweede Kamer.