LTO Noord

Update vogelgriep 6 februari 2006

Eurazië

De EU overweegt om de ophokmaatregelen weer uit te breiden. Europees commissaris Kyprianou (Sanco) bevestigde tegenover persbureau Reuters dat de EU ook overweegt om lidstaten toe te staan om pluimvee tegen vogelgriep te vaccineren. Kyprianou is ook voorstander van een EU-vaccine voorraad en hij spoort de EU-lidstaten aan om vaccine te kopen, antivirale medicijnen te delen en informatie beter uit te wisselen. De monitoring van vogelgriep in wilde vogels is verlengd tot eind 2006. Sinds oktober 2005 hebben de EU-lidstaten 25.000 wilde vogels getest, alle bleken niet besmet te zijn met het hoogpathogene H5N1 vogelgriepvirus.

De nieuwe EU-richtlijn voor de bestrijding van hoog- en laagpathogeen vogelgriep (H5 en H7), zoals vastgesteld op 20 december 2005, is gepubliceerd met nummer 2005/94/EEG. De tekst is te vinden op:

http://europa.eu.int/eur-lex/lex/JOHtml.do?uri=OJ:L:2006:010:SOM:NL:HT ML (publicatiedatum 14-1-06, L010)

Duitsland heeft besloten weer een ophokplicht in te stellen met ingang van 1 maart. Indien nodig gaat de maatregel eerder in, aldus landbouwminister Horst Seehofer. De ophokplicht is minstens 2 maanden van kracht en moet contact met trekvogels uitsluiten. Algemeen wordt verwacht dat andere EU-lidstaten het Duitse voorbeeld gaan volgen, ook gezien de uitspraken van de EU (zie hierboven).

In Nederland heeft minister Veerman van Landbouw Wageningen Universiteit en het Centraal Instituut voor Dierziektecontrole (CIDC) in Lelystad gevraagd te werken aan vaccins die massaal ingezet kunnen worden bij een vogelpestuitbraak. Een vaccin dat pluimvee beschermt tegen vogelpest moet toegediend kunnen worden via verneveling of via het drinkwater. Voor de entstoffen die nu gebruikt zouden kunnen worden moeten dieren individueel worden geïnjecteerd. Dat is niet praktisch voor grootschalige toepassing. Veerman zei ook dat zolang er geen mogelijkheden bestaan om grootschalig te enten het pluimvee binnen een straal van 1 kilometer van de besmettingshaard van vogelpest nog steeds preventief geruimd worden. Nederland probeert goedkeuring van de EU te krijgen voor een ingediend vaccinatieprogramma voor hobbykippen en commercieel gehouden pluimvee met vrije uitloop naar buiten. Het Permanent Comité voor de voedselketen en diergezondheid van de EU (SCFCAH) bespreekt het Nederlandse vaccinatieplan op 16-17 februari. Als de EU een Nederlands vaccinatieplan goedkeurt, zou de inenting van biologisch pluimvee en hobbydieren dit voorjaar kunnen starten. De mogelijkheid bestaat dan dat biologische pluimveehouders dan de keus krijgen uit ophokken of laten inenten.

Op 22 en 23 maart bespreekt het permanente EU-comité voor de biologische land- en tuinbouw (SCOF) voor de derde maal EU-voorstellen om het ophokken van biologisch pluimvee tot maximaal 12 weken te beperken. Een dergelijke regel is al van kracht voor Freiland pluimvee. Het eerdere bezwaar van de LTO-Biologica vakgroep Biologische Land- en Tuinbouw tegen zo'n maatregel vervalt op het moment dat vaccinatie van het biologische pluimvee tegen vogelgriep mogelijk wordt.

Bronnen melden dat ook Frankrijk plannen heeft om op eendenhouderijen te gaan vaccineren tegen vogelgriep. Spanje zou geen interesse hebben.

De Brusselse luchthaven Zaventem gaat extra veiligheidmaatregelen nemen tegen de vogelgriep. Passagiers uit risicogebieden als Turkije die griepsymptomen vertonen, zullen onmiddellijk afgezonderd worden en een medische controle moeten ondergaan. De medereizigers zullen alle hun naam en adres moeten opgeven. Dit na paniek over een Rus die ziek terugkeerde uit Turkije.

Bulgarije heeft voor het eerst een H5-variant van vogelgriep ontdekt. Het virus is aangetroffen in een zwaan in de Donau, in Vidin vlakbij de grens met Roemenië. Zie de kaart op:


Dit weekeinde zijn ook dode zwanen en ganzen gevonden in de Donaudelta en meren bij de Zwarte Zee. Sofia test nu tientallen watervogels uit vrees dat de hoogpathogene H5N1-variant in het land is opgedoken. Onderzoek in Groot-Brittannië moet overigens nog uitwijzen aan welke H5-variant van vogelpest de zwaan leed. Bulgarije grenst aan Roemenie en Turkije, twee landen waar het H5N1 hoogpathogene vogelgriepvirus de laatste maanden de kop opstak.

Roemenië heeft sinds 10 januari geen nieuwe vogelgriepuitbraken gemeld.

Rusland heeft sinds eind december geen nieuwe vogelgriepuitbraken gemeld.

De laatste meldingen van vogelgriep door de Oekraïne dateren van 29 januari 2006.

Turkije meldde op 3 februari een uitbraak van H5 vogelgriep in pluimvee in de oostelijke regio Igdir, vlakbij Armenië. Op 30 januari had Turkije ongeveer 1,6 miljoen kippen geruimd. Zie voor een overzicht van uitbraken in pluimvee per 31 januari 2006: . Er zijn de laatste weken in Turkije geen nieuwe gevallen van vogelgriep in mensen gemeld.

Georgië meldde op 3 februari de vondst van ruim 10 dode eenden in de haven en op het strand van Batumi, de hoofdstad van de provincie Ajariya, die grenst aan Turkije. Resultaten van testen zijn nog niet bekend. Zie de kaart op:
.

Irak heeft de uitbraak van H5N1 hoogpathogeen vogelgriep in Raniyah in de provincie Sulaimaniyah aan de Iraaks-Turkse grens inmiddels bij de OIE bevestigd. Zie ook de kaart op:

http://www.fallingrain.com/world/IZ/5/Raniyah.html

Een 15-jarig meisje en haar 39-jarige oom overled aan de vogelgriep. Dit staat nu officieel vast. Onderzoek loopt nog naar een 54-jarige vrouw die met ademhalingsmoeilijkheden in een ziekenhuis ligt. Nog twee andere mensen liggen in het ziekenhuis met griepachtige verschijnselen.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoeksteams gestuurd naar 9 landen: Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Iran, Libanon, Moldavië, Syrië en de Oekraïne.

Oost-Azië

Indonesië wacht met spanning op de uitslag van testen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op 11 mensen met vogelgriepachtige symptomen. 4 van de 11 zijn inmiddels overleden. Tot nu toe telt Indonesië 23 ziektegevallen, waarvan er 16 overleden. Als alle verdenkingen door de WHO worden bevestigd, komt het aantal Indonesische gevallen op 34, waarvan 20 met fatale afloop.

Hongkong heeft een verbod afgekondigd op het houden van pluimvee door huishoudens. Tot nog toe was een uitzondering mogelijk tot maximaal 20 dieren. Op overtreding van het verbod staat een boete van maximaal US$ 12890. De maatregel is onderdeel van regeringsbeleid om het contact tussen mensen en pluimvee te voorkomen. Afgelopen vrijdag maakte de regering bekend dat H5N1 vogelgriep in Hongkong, de omliggende Chinese provincies en Zuid-China endemisch geworden is: het handhaaft zich in wilde vogels. Dit na de vangst van met H5N1 hoogpathogeen vogelgriep besmette kip en wilde vogel die Hongkong binnengesmokkeld zouden zijn vanuit China.

China heeft de laatste tijd geen uitbraken van vogelgriep in pluimvee gemeld, maar het is opvallend dat er wel mensen ziek zijn geworden van vogelgriep in gebieden waar geen uitbraken in pluimvee zijn gemeld.

Vietnam heeft begin januari een eerste pluimveevaccinatieronde afgerond. De gevaccineerde vogels worden nu getest. Van 8600 getestte vogels bleek ongeveer 85% beschermd tegen H5N1 hoogpathogeen vogelgriep.

Afrika

Er zijn geen meldingen over vogelgriep in Afrika. Wel zijn er bijv. meldingen over dode vogels uit Noord-Nigeria, maar geen uitslagen van testen op vogelgriep.

Overzicht officieel geregistreerde ziektegevallen

Woensdag 8 februari 2006