Gemeente Leeuwarden

SP logo SP logo

SP: Vragen over noodstroomvoorziening GSM-netwerk

Bron: SP Leeuwarden (06-02-2006)
Schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente als bedoeld in artikel 41, eerste lid van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden.
Leeuwarden, 3 februari 2006

Geacht college,

Steeds meer mensen maken gebruik van een mobiele telefoon in plaats van een vaste aansluiting. Onder hen ook een steeds groter wordende groep van ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Een belangrijke reden voor eerder genoemde groepen om over te stappen van een vaste naar een mobiele telefoon is kosten besparen.

Tijdens de stroomstoring die eind vorig jaar delen van Nederland (langdurig) trof bleek in diverse gebieden, o.a. Zeeuws- Vlaanderen, ook geen mobiel telefoonverkeer meer mogelijk omdat de GSM-masten geen noodstroomvoorziening hadden of deze niet goed werkten. Bij een stroomstoring is het telefoonverkeer met een zgn. vaste aansluiting veelal nog wel mogelijk.

Juist bij problemen zoals een stroomstoring is communicatie van groot belang. Mensen die tijdens een stroomstoring hulp nodig hebben bijvoorbeeld van een arts, thuiszorg of familie zijn afhankelijk van goed werkend mobiel telefoonverkeer.

Het onderhouden en zorgen voor het goed functioneren van GSM masten is geen gemeentelijke taak. Toch is de SP van mening dat wij als gemeente in dit kader wel een zorgplicht voor de burgers hebben al was het alleen maar in het kader van veiligheid.

Naar aanleiding van bovenstaande heeft de SP fractie de volgende vragen:


1. Is het college er van op de hoogte dat bij een grote stroomstoring het GSM- verkeer kan uitvallen?

2. Beschikken alle GSM masten in onze gemeente over een eigen noodstroomvoorziening? En worden die regelmatig getest?
3. Zo neen, kunt u dan aangeven welke GSM wel over een goedwerkende noodstroomvoorziening beschikken en welke niet?
4. Is het college het met de SP eens dat er een veiligheidprobleem kan ontstaan bij stroomstoringen als daarbij ook GSM verkeer langdurig onmogelijk is.

5. Zo ja, is het college dan bereid om met de eigenaren/beheerders van GSM masten, in onze gemeente, in gesprek te gaan teneinde te bereiken dat bij een grote stroomstoring het GSM verkeer hierdoor niet gehinderd wordt?

6. Is het college bereid om het beleid GSM zo aan te passen dat GSM masten alleen nog geplaatst mogen worden als er een deugdelijke noodstroomvoorziening aanwezig is en een overgangsregeling te maken voor bestaande GSM masten die geen noodstroomvoorziening hebben.

Namens de gemeenteraadsfractie van de SP, Freerk Kalsbeek.