Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Van Velzen over uitlatingen van de Franse President over de Franse atoomstrategie. Deze vragen werden ingezonden op 24 januari 2006 met kenmerk 2050606960.
De Minister van Buitenlandse Zaken,
Dr. B.R. Bot
Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Van Velzen (SP) over uitlatingen van de Franse president over de Franse atoomstrategie.
Vraag 1
Hebt u kennisgenomen van de toespraak van de Franse president over de Franse atoomwapenstrategie? 1)
Vraag 2
Bent u bereid om hierover opheldering te eisen bij de Franse president en uw afkeuring te laten blijken? Zo neen, waarom niet?
Vraag 3
Deelt u de mening dat de uitspraken van de Franse president over het inzetten van 'andere middelen' dan conventionele wapens tegen staten die terroristische methoden gebruiken, lijken te duiden op een wens om een atoomaanval in te zetten tegen dergelijke landen? Zo neen, hoe duidt u deze uitspraken?
Vraag 4
Deelt u de mening dat een dergelijk beleid volstrekt onwenselijk is? Bent u bereid om dit in een gesprek aan de Franse president duidelijk te maken?
Vraag 5
Is het u bekend dat de Franse president in zijn toespraak ook toespelingen maakte op de nucleaire ambitie van Iran? Deelt u de mening dat de uitlatingen van de Franse president waarschijnlijk gezien moeten worden in het licht van een verscherpte omgang tussen staten mede naar aanleiding van diplomatieke ontwikkelingen rond de Iraanse atoomenergiepolitiek? Indien neen, waarom niet? Zo ja, betreurt u deze gang van zaken?
Vraag 6
Was u vooraf op de hoogte gebracht van deze beleidswijziging? Zo ja, sinds wanneer? Deelt u de mening dat de uitlatingen van de Franse president aanleiding zijn voor een groot diplomatiek initiatief waarbij kernontwapening in de wereld prioriteit krijgt? Zo ja, welke stappen neemt u daartoe? Indien neen, waarom niet?
Antwoord
Ik heb kennis genomen van de toespraak van President Chirac. De Franse President heeft geen nieuwe nucleaire doctrine gelanceerd, doch veeleer een interpretatie gegeven van de bestaande Franse nucleaire doctrine tegen de achtergrond van de dreigingen van dit moment.
President Chirac heeft voorop gesteld dat nucleaire wapens politieke wapens zijn en niet zullen worden ingezet om in een conflict militaire doelen te bereiken. Het gaat daarbij om de afschrikkende werking die uitgaat van kernwapens. Hij heeft een waarschuwing afgegeven aan de leiders van staten die terrorisme tegen Frankrijk sponsoren dat zij rekening moeten houden met een ferm en gepast antwoord.
Ik heb in de toespraak van de Franse President geen toespelingen gelezen op de nucleaire ambities van Iran. Overigens, wat Iran en zijn nucleaire programma betreft bestaat er een grote mate van eensgezindheid binnen de EU over de aanpak.
Uw opmerking over de noodzaak verdere stappen te nemen om kernontwapening te bevorderen deel ik geheel. Echter, na de mislukte Toetsingsconferentie van het Non-Proliferatieverdrag van mei 2005 zijn de vooruitzichten er niet beter op geworden. De regering zal zich blijven richten op haalbare
initiatieven, zoals het begin van onderhandelingen over een verdrag tot stopzetting van productie van splijtstof voor explosiedoeleinden, een zogenoemd "Fissile Material Cut Off Treaty". Nederland zal zich hiervoor actief inzetten in de Ontwapeningsconferentie te Geneve.
__________________________
1) Berichten in de pers, o.a. "Chirac says nuclear arms can deter terrorist WMD use", zie www.bloomberg.com, of "Terrorisme: Chirac n'exclut pas à des frappes nucléaires ciblées", www.lesechos.fr
---- --
Ministerie van Buitenlandse Zaken