Saxion Hogescholen
BR>

ma 30 januari 2006

Saxion-studenten ontwerpen observatiesysteem en commandocontainer

In de week van 6 tot en met 10 februari 2006 organiseert de Academie Life Science, Engineering & Design van Saxion Hogescholen voor de elfde keer haar jaarlijkse Projectweek. Tijdens deze week werken alle eerste-, tweede- en vierdejaars aspirant-ingenieurs van de opleidingen Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product- Ontwerpen in teams van circa acht studenten aan 38 verschillende opdrachten uit het bedrijfsleven. Bedrijven willen oplossingen voor praktische problemen, waarvoor binnen het bedrijf de tijd ontbreekt, of waarvoor eens een `frisse kijk' nodig is. Bedrijven lichten maandagochtend de opdrachten toe. Op vrijdag presenteren de studenten hun resultaten.

Naast de circa vijfhonderd eigen techniekstudenten van Saxion doen ook veertien Duitse en vier Antilliaanse gastdeelnemers aan de Projectweek mee. Door een week lang intensief mee te werken ervaren zij hetgeen het projectonderwijs bij Saxion inhoudt.

Representatief voor de opdrachten die de studenten moeten uitvoeren is de opdracht van Strukton Systems uit Hengelo. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor werkzaamheden aan het spoor en heeft daarvoor behoefte aan een mobiel observatiesysteem. Dit observatiesysteem moet voorzien worden van camera's, meetapparatuur, sensoren etcetera. Uiteraard moeten de studenten rekening houden met vele eisen. Zo moet het systeem over de weg vervoerd kunnen worden en moet het enkele weken onbemand kunnen functioneren. De energievoorziening dient selfsupporting en vandalisme- en diefstalbestendig te zijn.

Een andere representatieve en actuele opdracht komt van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Aan studenten is gevraagd een commandocontainer te ontwerpen die - meer dan de huidige container
- voldoet aan de eisen van deze tijd. Dat betekent een container, waarin ruimte is voor grotere teams en waarin digitaal gewerkt kan worden. Ook moet er ruimte zijn voor projectie of visuele weergave van incidenten. Daarnaast moet de container geschikt zijn voor digitale operationele communicatie met het actiecentrum elders.

Ervaring van de afgelopen jaren leert dat ongeveer 70% van de ingediende opdrachten bruikbare oplossingen opleveren voor bedrijven en instellingen. Ook de studenten zijn enthousiast. Zij leren samen­ werken - onder tijdsdruk - aan realistische opdrachten uit de markt. Omdat elke opdracht aan ten minste twee teams wordt voorgelegd, krijgen de studenten hierbij bovendien te maken met concurrentie.

Het studententeam met de beste oplossing ontvangt namelijk de KIVI NIRIA-Saxion Projectprijs. Deze jaarlijkse prijs voor techniekstudenten van Saxion Hogescholen is gekoppeld aan de Projectweek.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------