International Film Festival Rotterdam

35th International Film Festival Rotterdam
woensdag 25 januari tot en met zondag 5 februari 2006

PERSBERICHT 3 februari 2006


* Juries reiken prijzen uit aan films uit het IFFR 2006-programma
* VPRO Tiger Awards gaan naar China, Uruguay en Verenigde Staten

In Concert- en congresgebouw de Doelen (Rotterdam) zijn vrijdagavond 3 februari 2006 tijdens de IFFR Awards Ceremony de winnende films van het 35ste International Film Festival Rotterdam bekend gemaakt. De drie VPRO Tiger Awards zijn toegekend aan WALKING ON THE WILD SIDE (LIA XIAO ZI) van Han Jie (China/Frankrijk), THE DOG POUND (LA PERRERA) van Manuel Nieto Zas (Uruguay/Argentinië/Canada/Spanje) en OLD JOY van Kelly Reichardt (Verenigde Staten). Zowel WALKING ON THE WILD SIDE (LIA XIAO ZI) en THE DOG POUND (LA PERRERA) zijn mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds. Zaterdagavond 4 februari wordt, als laatste, de Tiscali Publieksprijs bekend gemaakt; zondag 5 februari sluit het IFFR 2006 af met de Volkskrantdag.

VPRO Tiger Awards
De jury van VPRO Tiger Awards Competitie bestaat uit Pierre Audi (artistiek directeur Holland Festival en directeur De Nederlandse Opera, Nederland), Paulo Branco (filmproducent, Frankrijk), Lee Chang-Dong (filmmaker en juryvoorzitter, Zuid-Korea), Martin Rejtman (filmmaker, Argentinië), Patrice Toye (filmmaakster, België). Voor de VPRO Tiger Awards Competition 2006 waren 14 eerste en tweede speelfilms geselecteerd. Het commentaar van de VPRO Tiger Awards Jury 2006 bij de winnende films luidt als volgt:

WALKING ON THE WILD SIDE (LAI XIAO ZI) van Han Jie (China/Frankrijk, 2006) In een onvermoed China vervuld van een explosie aan tegenstellingen, portretteert de film met verfijnde accuratesse de wanhoop van een jonge generatie. Prachtig geacteerd en geregisseerd.

THE DOG POUND (LA PERRERA) van Manuel Nieto Zas
(Uruguay/Argentinië/Canada/Spanje, 2006)
De film ontvouwt zich in een bedrieglijk langzaam tempo en voert ons het leven binnen van een jongeman die gedurende de hele film bezig is een huis, en daarmee een wereld voor zichzelf, te bouwen.

OLD JOY van Kelly Reichardt (USA, 2005)
Een film die voort lijkt te komen uit de literaire traditie van het Amerikaanse korte verhaal, groeit uit tot een waardige filmervaring, de toeschouwer onderdompelend in een innerlijke reis over vriendschap, natuur en het verstrijken van de tijd.

Aan de drie VPRO Tiger Awards is voor ieder een geldbedrag verbonden van 10.000 Euro. Om de winnende films aan een zo breed mogelijk publiek te tonen, bestaat de prijs verder uit uitzending op televisie door de VPRO. Vanaf half maart vertonen de IFFR en de Volkskrant de drie winnaars als Tigers on Tour in meer dan 25 Nederlandse filmtheaters.

NETPAC Award
De NETPAC jury (Network for the Promotion of Asian Cinema) bestaande uit juryvoorzitter Raman Chawla (directeur van Osian's Cinfan Festival of Asian Cinema, India), programmeur Christine Tsui-Hua Huang (Taipei Golden Horse Film Festival, Taiwan) en producente Peggy Chiao (Arc Light Films, Taiwan), heeft gekozen voor twee winnaars:

THE LOST HUM (HANAUTA-DOROBOU) van Hirosue Hiromasa (Japan, 2006). "De film is een krachtige en originele studie van de mens en zijn subversieve houding ten aanzien van verschillende sociale kwesties"

en:

THE BLOSSOMING OF MAXIMO OLIVEROS (ANG PAGDADALAGA NI MAXIMO OLIVEROS) van Auraeus Solito (Filippijnen, 2005).
"Een menselijk portret over het leven op de grens en een ontroerende prestatie van Nathan Lopez"

FIPRESCI Award
De jury van de internationale associatie van filmcritici FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique), bestaat uit juryvoorzitster Antonia Kovacheva uit (TRUD, Bulgarije), Neil Young (BBC Radio Newcastle en City Life, Groot-Brittannië), Barbara Schweizerhof (Freitag, Duitsland), Mariska Graveland (De Filmkrant, Nederland) en Carlos Helí de Almeida (Jornal Do Brasil, Brazilië).

De winnaar van de FIPRESCI Award 2006 is MADEINUSA van Claudia Llosa (Peru/Spanje, 2005), geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2006.

"Veel films in de competitie van dit jaar gingen over de relaties tussen kinderen en hun ouders, in vaak geïsoleerde gemeenschappen. Vaders worden gedood, de onschuld wordt verloren, waarbij beide lichaamssappen worden vergoten. Er is één film waarin dit alles gebeurt... op een zeer verrassende, intelligente en toegankelijke manier. Om deze reden is de winnaar van de FIPRESCI Award MADEINUSA van Claudia Llosa".

KNF Award
De jury van Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF) bestaat uit juryvoorzitter Leo Bankersen (GPD), Bas Blokker (NRC Handelsblad), Oene Kummer (Preview, Planet Internet), Sven Gerrets (NL20, Amsterdam Weekly, Folia), Clementine van Wijngaarden (Vara TV Magazine).

De winnaar van de KNF Award is LOOK BOTH WAYS van Sarah Watt (Australië, 2005).
"De jury bekroont dit jaar een debutant die zelfverzekerd het gevaarlijke gebied van het melodrama heeft betreden. Zonder ooit sentimenteel te worden zadelt zij de personages in haar film op met grote problemen en levensvragen. Zij doet dat in een vorm, of liever: in verschillende vormen die gewaagd en origineel zijn en die de toon van de film licht houden, ondanks de zwaarte van de gebeurtenissen."

Dit jaar heeft de KNF Jury de winnaar gekozen uit films in officiële selectie van het IFFR 2006 programma, die nog niet zijn aangekocht voor distributie in Nederland. Om de aankoop van een filmprint door een distributeur te bevorderen bestaat de prijs uit de kosten van ondertiteling, gesponsord door Holland Subtitling.

Tiger Awards Competitie voor korte film
De winnaars van de Tiger Awards voor korte film zijn BEGINNINGS van Roy Villevoye (Nederland, 2006) en de animatiefilms RABBIT van Run Wrake (Groot-Brittannië, 2005) en WHO I AM AND WHAT I WANT van David Shrigley & Chris Shepherd (Groot-Brittannië, 2005). De Tiger Awards Competitie voor korte film wordt gesponsord door Binger Film Lab.

De Tiger Awards voor korte films, drie gelijkwaardige prijzen van 3.000,- Euro, werden uitgereikt door een jury bestaande uit: Bianca Stigter (filmcritica, Nederland), Johan Grimonprez (filmmaker, België) en John Smith (filmmaker, Groot-Brittannië).

Prix UIP Rotterdam
De winnaar van de eerste 'Prix UIP Rotterdam voor korte film (prijsgeld: Euro 2.000) is gewonnen door MEANDER van Joke Liberge (België, 2005).

De European Film Academy en UIP presenteren de Prix UIP tijdens veertien filmfestivals over geheel Europa. De prijs omvat 2.000 Euro en een automatische nominatie voor de European Film Awards, uit te reiken in december 2006. Uit de genomineerden kiezen de 1600 leden van de European Film Academy de uiteindelijke winnaar. Voor de eerste 'Prix UIP Rotterdam voor korte film' werden vijftien Europese fictiefilms geselecteerd van maximaal vijftien minuten.

MovieSquad Award
De MovieSquad Rotterdam, de jongerenjury van dit jaar, bestond uit vijf jongeren: Ozella (17), Simon (18), Nina (20), Jelle (16), Nienke (19). Uit zeventien festivalfilms kozen zij drie nominaties: CITIZEN DOG (MAH NAKORN) van Wisit Sasanatieng (Thailand, 2004), GLUE ((GLUE (HISTORIA ADOLESCENTE EN MEDIO DE LA NADA)) van Alexis Dos Santos (Argentinië, 2006) en ME AND YOU AND EVERYONE WE KNOW van Miranda July (Verenigde Staten).

Het Gouden MovieSquad Schild 2006 werd toegekend aan GLUE (GLUE (HISTORIA ADOLESCENTE EN MEDIO DE LA NADA)) van Alexis Dos Santos (Argentinië, 2006), mede tot stand gekomen door een bijdrage van het Hubert Bals Fonds en geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie 2006. Regisseur Alexis Dos Santos nam zijn prijs, een geldbedrag van 2000,- euro bestemd om de film onder de aandacht van jongeren te brengen, in ontvangst. MovieSquad is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Filmeducatie in samenwerking met het International Film Festival Rotterdam.

Prins Claus Fonds Film Grant
De zesde Prins Claus Fonds Film Grant van 15.000 Euro is uitgereikt aan het CineMart 2006 Project LASYA (THE GENTLE DANCE) van Anup Singh (India). De Prins Claus Fonds Film Grant heeft als doel het ondersteunen van de eerste creatieve fase in de ontwikkeling van een filmproductie.

Een internationale jury van professionals uit verschillende takken van de filmindustrie selecteert een CineMart 2006 Project van een filmmaker uit Afrika, Azië, Latijns-Amerika of het Caraïbisch gebied. Het te bekronen project is gekozen om de vernieuwende eigenschappen, het uitmuntende idee en concept.

De jury bestaat uit Ido Abram (Nederland), directeur van het Binger Film Instituut; Shanty Harmayn (Indonesië), film producent en ontvanger van de 2002 Prince Claus Fund Film Grant; Ronald Ockhuysen (Nederland), film recensent voor De Volkskrant en de VPRO; Peter Rorvik (Zuid Afrika), directeur van het Durban International Film Festival; Karim Traïdia (Nederland/Algerije), filmmaker en lid van het Bestuur van het Prins Claus Fonds en voorzitter van de jury voor de 2006 Prince Claus Fund Film Grant.

Het Prins Claus Fonds en het International Film Festival Rotterdam willen de aandacht vestigen op een filmmaker die de eigen gemeenschap en andere filmmakers inspireert.

Arte France Cinéma Awards
De Arte France Cinema Awards (elk 10.000 Euro) voor het beste CineMart 2006 Project zijn uitgereikt aan A MEXICAN STORY van Arturo Aristakisian (Mexico/Russia) en HEI TIE DE RI ZI (BLACK IRON DAYS) van Wang Bing (China). BLACK IRON DAYS komt mede tot stand dankzij een bijdrage van het Hubert Bals Fonds.

De Arte France Cinema Awards Jury bestaande uit Michel Reilhac (algemeen directeur ARTE France Cinéma, Frankrijk), Juliette Renaud (coproductions Wild Bunch, Frankrijk), Tanya Blumstein (consultant Paramount Classics, Frankrijk) verklaarden het volgende over hun beslissing:

De Arte France Cinéma Awards bestaan uit geldprijzen, die aan producenten worden uitgereikt voor het financieren van de ontwikkeling van de winnende projecten. Arte France Cinéma en CineMart hebben met het in het leven roepen van deze Award als doel het ondersteunen en promoten van ontwikkeling en productie van onafhankelijke films.

Amnesty International - DOEN Award
De vierde Amnesty International-DOEN Award is gewonnen door AVENGE BUT ONE OF MY TWO EYES (NEKAM ACHAT MISHTEY EYNAY) van Avi Mograbi (Frankrijk/Israel, 2005). Op woensdagavond 1 februari reikte juryvoorzitter Goran Paskaljevic de mensenrechtenfilmprijs uit aan de Nederlandse distributeur, 1 More Film, tijdens de Human Rights Night van het IFFR in de Rotterdamse Schouwburg. Aan de Amnesty International-DOEN Award is een stipendium van Euro 5.000 verbonden. 1 More Film brengt de film in mei 2006 uit in de Nederlandse filmtheaters.

Voor de Amnesty International-DOEN Award werden tien films uit het IFFR-programma genomineerd. Deze werden beoordeeld door de jury, die naast Goran Paskaljevic (filmmaker, Frankrijk) bestond uit Maciej Nowicki (Helsinki Foundation for Human Rights, Polen), Yasmine Allas (schrijfster, Nederland). Aandachtspunten bij de jurering zijn de wijze waarop mensenrechten zijn verbeeld, originaliteit en stijl en de persoonlijke betrokkenheid van de maker.

(einde persbericht)

Noten aan de redactie (

International Film Festival Rotterdam