FAVV: Dioxinevervuiling - stand van zaken
De vrijgave van bedrijven die onder toezicht werden geplaatst gaat
onverminderd verder. Tot op heden werden meer dan 125 bedrijven vrij
gegeven : 92 varkensbedrijven, 31 pluimveebedrijven en 5
konijnen-bedrijven.
307 varkensbedrijven en 9 pluimveebedrijven bevinden zich nog onder
toezicht.
Ter herinnering: bedrijven worden vrijgegeven wanneer wordt
vastgesteld dat er zich geen dieren meer bevinden die vervuild
voerder gegeten hebben of nadat laboratoriumanalyses hebben
aangewezen dat de norm bij vet van aanwezige dieren niet overschreden
wordt. Momenteel werden reeds op bijna 200 bedrijven stalen genomen
van dieren. De eerste resultaten van analyses op dieren zijn gunstig:
46 stalen varkensvet, 5 stalen kippenvet en 1 staal eieren waren
allemaal onder de norm. Bij twee pluimveebedrijven zijn de resultaten
twijfelachtig en volgt er een tweede analyse. Verdere resultaten
worden verwacht tijdens het weekeinde.
Ondertussen is uit verder onderzoek bij PB Gelatins en bij
Tessenderlo Chemie gebleken dat er in een verder verleden ook af en
toe gebruik werd gemaakt van gecontamineerd zoutzuur. Deze
vaststelling werd toegevoegd aan de informatie die aan het parket
werd verstrekt. Het bedrijf engageerde zich om de gelatine die met
vervuild zoutzuur werd aangemaakt terug te roepen. Gelet op de
periode (eind 2004, begin 2005) waarin dit gebeurde is het niet
zinvol om bedrijven te gaan traceren. Het F.A.V.V. zal in de komende
periode systematisch analyses uitvoeren bij legkippen voor het
slachten om na te gaan of de impact hiervan nog meetbaar is.
Het Wetenschappelijk secretariaat van het F.A.V.V. maakte, op basis
van de beschikbare gegevens, een evaluatie van de omvang van de
contaminatie. Deze impactanalyse tracht te achterhalen wat de
blootstelling was van consumenten aan dioxines door dit incident en
is gebaseerd op de productie van zoutzuur in Tessenderlo Chemie, de
verdunning van het zoutzuur, de productie van gecontamineerd vet en
het gebruik daarvan in de veevoeding. Het resultaat wordt uitgedrukt
in totaal gram TEQ (Toxic Equivalent) dat in de voedselketen
terechtkwam. Bij het recente incident wordt deze hoeveelheid op 0,013
gram TEQ dioxines geraamd. Bij de dioxine contaminatie in 1999 werd
de totale blootstelling geraamd op 1 gram TEQ dioxines en 2 gram TEQ
PCB-like dioxines.
contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20
66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65
URL: http://www.favv.be