Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

WOB-verzoeken

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : IZ. 2006/156
datum : 03-02-2006
onderwerp : Verslag Landbouw- en Visserijraad 23 januari 2006 bijlagen : 1

Geachte Voorzitter,

Hierbij breng ik u verslag uit van de Landbouw- en Visserijraad die op 23 januari jl. in Brussel heeft plaatsgevonden. In de bijlage bericht ik u over twee gedane toezeggingen in het AO Landbouw- en Visserijraad d.d. 24 december jl.

De afgelopen Raad stond vooral in het teken van de presentatie van nieuwe wetsvoorstellen voor biologische landbouw en streekproducten en van het actieplan dierenwelzijn voor de periode 2006-2010. Het voorzitterschap presenteerde in deze eerste Raad van het nieuwe jaar zoals gebruikelijk zijn werkprogramma. Inhoudelijk werd voor de eerste maal van gedachten gewisseld over het actieplan biomassa. Bovendien heeft de Raad Cyprus goedkeuring verleend voor het verlenen van staatssteun. Verder is gesproken over de situatie op zowel de pluimvee- als de op suikermarkt en heeft Commissaris Kyprianou de Raad bijgepraat over aviaire influenza. Er stonden geen visserijonderwerpen op de agenda.

Lijst met A-punten

Zie bijlage.

Werkprogramma voorzitterschap

Het Oostenrijkse voorzitterschap heeft zijn werkprogramma voor het komende half jaar uiteengezet. Opvallend is dat de onderwerpen biomassa en alternatieve en duurzame energiebronnen een voorname plek op de agenda innemen. Het voorzitterschap legt daarbij nadrukkelijk een verband met recente ontwikkelingen op het terrein van energieafhankelijkheid. Zo zet het in op afronding van de besprekingen over het actieplan biomassa en de nog te verschijnen EU-strategie voor biobrandstoffen. De informele Landbouwraad zal geheel in het teken staan van de landbouwgerelateerde aspecten van deze thematiek. Voorts zal veel aandacht uitgaan naar het vraagstuk over coëxistentie tussen genetisch gemodificeerde en conventionele gewassen. Hierover organiseert het voorzitterschap van 4 - 6 april a.s. in Wenen een conferentie.
Wat betreft de reguliere wetgevingsagenda wordt gestreefd naar afronding van de voorstellen voor biologische landbouw, de herziening van de regels voor streekproducten en de afronding van de juridische teksten van het politiek akkoord over de suikerhervorming. Vermeldenswaard is verder de conferentie over dierenwelzijn eind maart in Brussel, waarmee vervolg wordt gegeven aan het deze week gepresenteerde actieplan.
De Landbouw- en Visserijraad zal volgens goed gebruik nauw betrokken blijven bij de WTO-onderhandelingen en op visserijgebied streeft het voorzitterschap naar een politiek akkoord over het Europees Visserijfonds.

Actieplan biomassa

De Commissarissen Piebalgs (Energie) en Fischer Boel (Landbouw) presenteerden gezamenlijk het actieplan om het gebruik en de ontwikkeling van energie uit biomassa te stimuleren. Eerstgenoemde meldde dat de Commissie binnenkort een groenboek voor het Europees energiebeleid zal presenteren met duurzaamheid, bevoorrading en een goede concurrentiepositie als centrale doelstellingen. De ontwikkeling van biomassa kan in de ogen van de Commissie een belangrijke bijdrage aan deze doelstellingen leveren. In het actieplan wordt dan ook een aantal stappen uiteengezet die moeten leiden tot de verdubbeling van de productie van biomassa in 2010. Fischer Boel benadrukte de rol die de landbouw hierin kan spelen en refereerde daarbij aan de ruimere mogelijkheden die het gemeenschappelijk landbouwbeleid hiertoe sinds de hervorming van 2003 biedt.
De Commissaris gaf aan persoonlijk veel waarde aan dit dossier te hechten en liet weten dat de Commissie bij wijze van eerste begin meer voorlichting zal geven over (steunmaatregelen voor) energiegewassen.

De Raad liet zich in vrij algemene bewoordingen positief uit over de presentatie van de Commissie. Net als ikzelf refereerde een aantal van mijn collega's daarbij aan de toenemende energieafhankelijkheid en recente incidenten op dit gebied. Ook werd het belang van biomassa in het licht van klimaatverandering ter sprake gebracht. Enkele ministers hielden een pleidooi voor afdoende tariefbescherming voor onder meer ethanol; een aantal nieuwe lidstaten gaf te kennen dat zij net als de oude lidstaten gebruik zouden moeten kunnen maken van de in 2003 geïntroduceerde hectarepremie van EUR 45,- voor energiegewassen. Ik heb mijn waardering voor het actieplan uitgesproken en benadrukt dat met name onderzoek naar hoogrenderende biobrandstoffen moet worden gestimuleerd. Deze tweede-generatie biobrandstoffen heeft naar mijn mening namelijk ook vanuit het oogpunt van economisch rendement het beste toekomstperspectief.

Kwaliteit levensmiddelen

Commissaris Fischer Boel presenteerde drie nieuwe voorstellen op het gebied van de kwaliteit van levensmiddelen: een voorstel over biologische productiemethoden en de etikettering van biologische producten, een voorstel over de bescherming van geografische aanduidingen en oorsprongsbenamingen van landbouwproducten en een voorstel inzake landbouwproducten die gegarandeerde traditionele specialiteiten zijn. Over geen van de voorstellen is door de Raad inhoudelijk gedebatteerd. Dat zal tijdens een volgende Raad gebeuren.

De Commissaris wees op de voordelen van biologische landbouw voor het milieu, de boeren en het platteland. Met dit voorstel worden de bestaande regels voor biologische landbouw herzien. Daarmee wordt invulling gegeven aan een aantal elementen van het actieplan biologische landbouw, dat dateert uit 2004. Met het voorstel wil Fischer Boel de huidige gedetailleerde regelgeving omzetten in meer algemene doelstellingen en basisregels. Zo wil zij met de nieuwe regels enige ruimte creëren voor regionale flexibiliteit. Daarmee kunnen producenten beter inspelen op verschillende klimatologische omstandigheden, hetgeen moet leiden tot een gelijker speelveld.

De overige twee voorstellen hebben betrekking op de drie beschermingscategorieën voor streekproducten die de EU sinds 1992 kent: beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA) en gegarandeerde traditionele specialiteit (GTS). De Commissaris lichtte toe dat aanpassing van de huidige regels noodzakelijk is als gevolg van de uitspraken van een op instigatie van de VS en Australië opgesteld WTO-panel. Dit panel heeft geoordeeld dat aanvragen en bezwaren van derde landen rechtstreeks bij de Commissie moeten kunnen worden ingediend. Op dit moment kan dat nog niet. De Commissie streeft tegelijkertijd naar een vereenvoudiging van de administratieve procedures, die tot een grotere homogeniteit en gelijkheid van aanvragen moet leiden. Omdat de EU voor 1 april gevolg moet hebben gegeven aan de uitspraak van het WTO-panel, streven voorzitterschap en Commissie naar besluitvorming eind maart.

Staatssteun Cyprus

Het verzoek dat Cyprus afgelopen november indiende om staatssteun te mogen verlenen ter verlichting van de schuldenlast van Cypriotische boeren is door de Raad gehonoreerd. De Cypriotische minister noemde in een kort betoog de bijzondere omstandigheden die zijns inziens de aanvullende nationale steun van ongeveer EUR 40 miljoen rechtvaardigen. Met name de gevolgen van de Turkse invasie in 1974 en de droogte in de jaren negentig hebben tot een schuldenlast geleid die de economische ontwikkeling van de Cypriotische landbouw ernstig belemmert. Hoewel ik in beginsel terughoudend sta tegenover dit soort aanvullende steun buiten de Europese kaders, heb ik een consensus van de Raad niet als enige willen blokkeren. Net als het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken heb ik mij daarom van stemming onthouden.

Actieplan dierenwelzijn 2006-2010

Commissaris Kyprianou gaf een korte presentatie van zijn actieplan voor de bescherming van het dierenwelzijn. Dit actieplan is een spoorboekje voor het communautair dierenwelzijnsbeleid voor de komende jaren en stoelt op vijf elementen. Allereerst streeft de Commissie naar minimum-welzijnsnormen voor landbouwhuisdieren waarvoor tot nog toe slechts algemene welzijnsregels bestaan. Daarbij gaat het onder meer om vleesvee, melkkoeien en schapen. Ook zet Kyprianou in op een reductie en verfijning van dierproeven. Een derde actiepunt is de ontwikkeling van dierenwelzijnindicatoren. Dat biedt perspectief voor de door Nederland gewenste ontwikkeling van doelvoorschriften (in plaats van middelvoorschriften).

Verder zal de Commissie inzetten op verbetering van informatie over dit onderwerp aan de consument. Tot slot wordt gestreefd naar het opzetten en ondersteunen van initiatieven om te komen tot een hoger mondiaal dierenwelzijnsniveau. In februari zal de Raad voor de eerste maal van gedachten wisselen over dit onderwerp.

Diversen

a) Aviaire influenza

Commissaris Kyprianou praatte de Raad bij over aviaire influenza. Hij lichtte de situatie in Turkije toe en meldde dat de Commissie experts blijft inzetten ter ondersteuning van de Turkse autoriteiten. Tevens deed Kyprianou verslag van de internationale donorconferentie die enkele dagen voor de Raad in Peking had plaatsgevonden. In totaal is $1,9 miljard toegezegd voor de mondiale bestrijding van vogelpest. In aanvulling op de bestaande beschermingsmaatregelen in de EU deden Duitsland en Frankrijk het voorstel om reizigers bij binnenkomst in de EU een verklaring in te laten vullen waarin men aangeeft geen verboden producten in te voeren. Met mij reageerden enkele andere collega's positief op dit voorstel, dat kan bijdragen aan een versterkt bewustzijn van reizigers. De Commissaris zegde toe hier op korte termijn op terug te komen. Daarnaast pleitte Duitsland voor het snel inzetten van specialistenteams in geval van een uitbraak in een derde land. Kyprianou antwoordde dat dit in Roemenië, Bulgarije en Oekraïne ook is gebeurd en dat hij zal bekijken hoe deze inzet kan worden verbeterd. Zelf heb ik de Commissaris naar zijn oordeel gevraagd over het plaatsen van desinfecterende matten op luchthavens. Zoals ik in mijn brief aan uw Kamer van 23 januari jl. al heb aangegeven, gaf hij aan dit niet zinvol te achten. Hij deelde mijn analyse dat risico op verspreiding via andere wegen veel groter is.

b) Stabilisatie van de suikermarkt

Op verzoek van Duitsland sprak de Raad over de huidige situatie op de suikermarkt, die wordt gekenmerkt door een productieoverschot. Mijn Duitse collega drong er bij de Commissie op aan om zo spoedig mogelijk een besluit te nemen tot het korten van het quotum voor het seizoen 2006/7 met ongeveer tien procent. Ik heb dit pleidooi onderschreven omdat het van groot belang is dat de markt in evenwicht is bij aanvang van de nieuwe hervorming. Hoewel niet alle lidstaten positief reageerden, deelde Commissaris Fischer Boel de geuite zorgen. Ze wees in dit licht ook op de beperkte exportmogelijkheden als gevolg van de uitkomsten van het WTO-panel en zei dat het absoluut noodzakelijk was om het quotum éénmalig te korten. Ze benadrukte dat deze korting tijdelijk was, namelijk voor de duur van één jaar. Voor het einde van de maand zal zij een dergelijke maatregel aankondigen in het Publicatieblad van de EG. Het voorstel zelf kan pas worden aangenomen nadat de Raad de nieuwe marktordening definitief heeft vastgesteld. Zeer waarschijnlijk gebeurt dat in de Landbouw- en Visserijraad van 20 februari aanstaande.

c) Situatie op de pluimveemarkt

Net als tijdens de Raad van december vroeg mijn Italiaanse collega aandacht voor de situatie op de Europese pluimveemarkt, die zich als gevolg van de uitbraak van vogelpest in omringende landen zorgelijk ontwikkelt. Commissaris Fischer Boel liet opnieuw weten dat exportrestituties als enige instrument voorhanden is en dat de Commissie hiervan gebruik blijft maken. Ze sprak de hoop uit dat de export de komende weken weer zal aantrekken als het invoerquotum voor Rusland weer wordt opengesteld.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

Bijlage

Op het gebied van landbouw en visserij zijn de volgende punten als A-punt, dat wil zeggen zonder verdere discussie, door de Raad aangenomen.

* Aanneming van een beschikking van de Raad tot wijziging van Beschikking 90/424/EEG van de Raad betreffende bepaalde uitgaven op veterinair gebied.

Het betreft hier de wijzingen van de communautaire vergoedingen voor de bestrijding van aviaire influenza. Hierover is in de Raad van afgelopen december een politiek akkoord bereikt, waarover ik u reeds verslag heb gedaan (Tweede Kamer 2004-2005, 21501-32, nr. 105). Conform de toezegging aan de Kamer zoals gedaan in het Algemeen Overleg van 14 december jl. heb ik hierbij ook gepleit voor een vergoeding voor het slachten van met laag pathogeen aviaire influenza besmet pluimvee in een slachterij. Nu wordt alleen een vergoeding uitgekeerd voor de destructie op het bedrijf en ik ben van mening dat het vergoedingensysteem hiermee een verkeerde prikkel geeft. Echter, gezien het feit dat alle vergoedingen zijn gelijkgetrokken op 50% en gezien de eerdere verdeeldheid op dit dossier, ben ik niettemin akkoord gegaan met het voorstel. Al met al betreft het namelijk een grote verbetering ten opzichte van bestaande vergoedingensysteem.
* Aanneming van een verordening van de Raad betreffende de sluiting van het Protocol tot vaststelling, voor de periode van 18 januari 2005 tot en met 17 januari 2011, van de vangstmogelijkheden en de financiële tegenprestatie, als bedoeld in de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de Republiek der Seychellen inzake de visserij voor de kust van de Seychellen.


* Voorstel voor een verordening van het Europees Parlement en de Raad tot instelling van begeleidende maatregelen voor landen van het suikerprotocol die getroffen zijn door de hervorming van de EU.

Zoals toegezegd aan de Kamer tijdens het Algemeen Overleg van 14 december jl. bericht ik u over de flankerende maatregelen die de EU heeft getroffen voor de landen van het ACS suikerprotocol. Een voorstel hiervoor is inmiddels als A-punt aangenomen. Voor he t jaar 2006 is conform het voorstel van de Commissie een bedrag van EUR 40 miljoen beschikbaar gesteld, dat wordt ingezet ofwel voor de herstructurering van de suikerindustrie in betrokken landen ofwel voor economische diversificatie. Voor de periode na 2006 moet de Raad nog een bedrag vaststellen.

Erratum

In het verslag van de Landbouw- en Visserijraad van 24 en 25 oktober 2005 (Kamerstuk 2005-2006, 21501-32, nr. 146) is abusievelijk vermeld dat de volgende voorstellen door de Raad zijn aangenomen:
* Vergunningen voor fytosterolen
a. Voorstel voor een beschikking van de Raad tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen, door Karl Fazer Ltd., van roggebrood met toegevoegde
fytosterolen/fytostanolen als nieuw voedingsmiddel of nieuw voedselingrediënt krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad.
b. Voorstel voor een beschikking van de Raad tot verlening van een vergunning voor het in de handel brengen, door Pharmaconsult Oy Ltd., van roggebrood met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen als nieuw voedingsmiddel of nieuw voedselingrediënt krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad.
c. Voorstel voor een beschikking van de Raad tot verlening van een vergunning, aan Pouttu Ltd., voor het in de handel brengen van worst met toegevoegde fytosterolen/fytostanolen als nieuw voedingsmiddel of nieuw voedselingrediënt krachtens Verordening (EG) nr. 258/97 van het Europees Parlement en de Raad.

Over de twee voorstellen voor het toestaan van toevoegingen van fytosterolen/fytostanolen aan roggebrood heeft de Raad géén gekwalificeerde meerderheid voor of tegen het voorstel bereikt. Conform de geldende procedure zal de Commissie de voorstellen zelfstandig goedkeuren. Het voorstel voor de toevoeging van fytosterolen/fytostanolen aan worst is door de Raad verworpen en is daarmee van tafel.