GroenLinks

GroenLinks stemt tegen 'vechtmissie' Uruzgan

3 februari 2006

Gisternacht heeft Femke Halsema in het debat over een nieuwe missie in Zuid-Afghanistan uiteengezet, waarom GroenLinks tegen deze uitzending is. Bijgaand treft u de bijdrage aan het debat aan.

Voozitter,

Tijdens het overleg vanmiddag stelde mijn collega Farah Karimi dat het een moeilijk besluit was. Dit wordt door mijn hele fractie zo ervaren. De eerdere ISAF-missies in het noorden en westen van Afghanistan heeft GroenLinks vol overtuiging gesteund. GroenLinks voelt zich zeer betrokken bij het lot van Afghaanse bevolking en bij hun gerechtigde eis voor politieke vrijheid, voor vermindering van armoede en gelijkwaardigheid van man en vrouw.

Toch staan wij nu tegenover het kabinet en haar ambitie om Nederlandse militairen naar het zuiden, naar Uruzgan, te sturen.


1. Wij waren, en zijn, er helemaal niet van overtuigd dat er een feitelijke scheiding zal bestaan tussen de Amerikaanse terroristenjacht van Enduring Freedom en de NAVO-missie waar onze militairen deel van uit zullen maken. De voortdurende mensenrechtenschendingen door de V.S. in Guantanamo Bay, in Afghanistan zelf en in de geheime detentiecentra, verkleinen de kans op vrede en stabiliteit aanzienlijk en zijn voor ons onacceptabel. Bij de Amerikanen missen wij tot dusver elke bereidheid om deze schandalige situatie te beëindigen, noch heeft de Nederlandse regering werkelijk harde druk uitgeoefend op de V.S. Het is ronduit verontrustend dat Nederland geen garanties kan geven, zoals minister Bot zojuist tegenover mijn collega Karimi erkende, dat gevangenen overgebracht worden naar Guantanamo Bay. Mij lijkt dat dit gevolgen moet hebben voor het PvdA-standpunt.
2. De voortdurende gewelddadige conflicten in het gebied en de strijd tussen Taliban, warlords en de VS, maken de kans op wederopbouw nihil. Wederopbouw kan alleen slagen als het steunt op de bereidheid van de bevolking om hun harten en hoofden te openen voor buitenlandse militairen en dat is niet mogelijk als de Amerikanen 's nachts bij diezelfde bevolking de deuren intrappen. Het is niet voor niets dat grote Europese landen als Frankrijk en Duitsland, die de V.S. wel hard kritiseren, weigeren troepen te leveren.

3. Dit leidt ertoe dat wij de kans om de Afghaanse bevolking in Uruzgan werkelijk te helpen, inschatten als nihil. Uruzgan kent de laatste jaren, ook sinds Enduring Freedom daar de jacht heeft geopend, een geschiedenis van escalatie, en niet van stabilisatie. Wij denken niet dat Nederlandse militairen het tij kunnen keren en wij vrezen dat zij - ondanks hun inspanningen - deel kunnen worden van een neerwaartse spiraal.

Voorzitter, deze argumenten zijn voor ons doorslaggevend om onze steun aan de missie te onthouden.

Voorzitter, bij een zo moeilijke en gevaarlijke missie mag verwacht worden dat de democratische besluitvorming ordelijk verloopt. Wij hebben dikwijls met schaamte gekeken naar het Haagse gehakketak.


1. Aanleiding is het voortijdig signaal dat de minister van Defensie vorige zomer aan de V.S. heeft gegeven. De plichtmatige verwijzing naar parlementaire besluitvorming later in het jaar, kon niet verhullen dat de Amerikanen te vroeg Nederlandse steun zijn gaan veronderstellen.

2. Daarbij is ook vanaf het begin onterecht de indruk gewekt dat het een vredesmissie betreft terwijl het wel degelijk gaat om een vechtmissie, of een `offensieve veiligheidsoperatie', met een fraaie, voor de gelegenheid èn voor binnenlands gebruik bedachte bezweringsformule.

3. Dit is nog tot daaraan toe als het kabinet zelf in staat was geweest in december een helder, ook buiten het parlement uit te leggen besluit, had genomen. Maar om interne politieke twisten in het kabinet te bezweren, werden wachtende militairen opgescheept met een `kabinetsvoornemen' dat afhankelijk was van een kamerbesluit. Deze ruggegraatloze - meneer Van Baalen - besluitvorming had geen ander doel dan weerspannige D66-ministers binnenboord te houden. Ik ben ook benieuwd hoe de premier hierop terugkijkt.

4. Dit neemt niet weg dat D66 er in de weken daarna in is geslaagd van dit zware politieke besluit een derderangs Haagse klucht te maken. Inmiddels is er zoveel valse lucht aan D66-kelen ontsnapt, dat de laatste uitspraak van fractievoorzitter Dittrich: `wij zijn tegen de missie maar steunen de militairen nadat een meerderheid heeft ingestemd'ook geen verbazing meer wekt. Op het hoogtepunt van de loze dreigementen, vergeleek de heer Dittrich deze missie met Srebrenica en sprak hij zijn angst uit dat Nederland opnieuw een oorlog ingerommeld zou worden. Als daar in dit geval al sprake van zou zijn - persoonlijk vond ik de vergelijking niet zo gepast
- kunnen we wel vaststellen dat het dan D66 is, dat ons een oorlog inrommelt.

5. Dat doet overigens niets af aan de opvallende en snelle verandering van koers door de PvdA. Anderhalve maand geleden leek het erop dat alleen de VVD echt voorstander was. Fractievoorzitter Bos leek dat niet te betreuren toen hij concludeerde dat de missie van de baan was: `hiermee is het echt einde verhaal'. Inmiddels lijkt de PvdA genoegen te hebben genomen met een aantal papieren voorwaarden. Ook wij hebben ooit gemeend voorwaarden te kunnen stellen aan oorlogsdeelname in Afghanistan. Sadder and wiser betwijfelen wij sterk of de papieren voorwaarden van de PvdA ooit zichtbaar zullen zijn voor de bevolking in Uruzgan. Zelfs vandaag bleek al dat die voorwaarden niet vervuld zullen worden: nu de kans blijft bestaan dat gevangen Afghanen in Guantanamo Bay belanden - dè reden voor de PvdA om eerder tegen de special forces te zijn.

Voorzitter, gisteren sprak de nestor van de Nederlandse journalistiek, Henk Hofland, een waar woord in zijn column. Hij schreef: `Een vredesmissie vertrekt altijd naar een chaos. In dit geval lijkt het meer op een nachtelijk doolhof na een aardbeving'.

«