Gemeente Wageningen

Colleges WERV-gemeenten accorderen Economisch Actieplan

Het college B&W van Wageningen heeft op 31 januari 2006 ingestemd met het concept Economisch Actieplan WERV. Hiermee scharen alle vier WERV-gemeenten (Wageningen, Ede, Rhenen, Veenendaal) zich achter het plan.

In het plan spreken de gemeenten de ambitie uit om te groeien tot een economisch kerngebied van formaat, met de visie om anno 2015 een veelzijdige, kennisintensieve economische structuur te hebben. Uitgangspunten daarbij zijn ruime werkgelegenheid voor zowel de eigen beroepsbevolking als die in de regio, een wervende bedrijfs- en leefomgeving en een sterk accent op kwaliteit, maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaamheid.

Uitbreiding WERV-samenwerking
In 2002 zijn de gemeenten Wageningen, Ede, Rhenen en Veenendaal een samenwerkingsverband aangegaan onder de noemer WERV. Rik Eweg, portefeuillehouder Economie binnen het bestuurlijk overleg WERV: 'De vier gemeenten hebben elk hun eigen kwaliteiten en specialismen. We vullen elkaar uitstekend aan. Terwijl onze samenwerking eerst vooral betrekking had op ruimtelijke ontwikkelingen, hebben we in 2005 de stap gezet om ook op economisch gebied een gezamenlijk actieplan te ontwikkelen. Met de vaststelling van dit concept hebben we een belangrijke stap gezet in deze samenwerking'.

Totstandkoming Economisch Actieplan
Met als doel te komen tot een breed gedragen economische visie en gezamenlijke economische ambities voor WERV tot 2015, is gekeken naar economische kerngegevens van de regio en de kansrijke speerpunten voor WERV. Dit heeft geresulteerd in de notitie `Een WERVend perspectief - concept economisch actieplan WERV'. In de komende weken wordt de notitie besproken in de vier betrokken raadscommissies voor Economie. Voor definitieve vaststelling van het plan wordt een externe en bestuurlijke consultatieronde georganiseerd.

Speerpunten
De speerpunten van het Economische Actieplan WERV zijn kenniseconomie, hoogwaardige logistiek, toerisme & recreatie, detailhandel en arbeidsmarkt. Aangaande kenniseconomie streeft het Economisch Actieplan naar uitbouw van de kennisclusters en verhoging van het innovatief vermogen van het bestaande bedrijfsleven. Met versterking van het logistiek cluster (hoogwaardige logistieke activiteiten met toegevoegde waarde) zet het plan in op behoud en groei van arbeidsplaatsen voor de lager en middelbaar geschoolde beroepsbevolking. WERV als regio heeft grote potentie op het gebied van toerisme & recreatie. Daarbij legt het plan het accent op het uitbouwen van regionale attracties en evenementen, opwaardering van accommodaties en gezamenlijk optrekken voor promotie van de regio. Op het terrein van detailhandel zet het Economisch Actieplan in op concentratie van de regionale trekkracht in één of twee centra en het op peil houden van de lokale voorzieningen. Ook ontwikkeling van een gezamenlijk beleid voor perifere detailhandel staat op de agenda. Voor het speerpunt arbeidsmarkt streeft het plan naar een verbetering van de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt en onderlinge afstemming om langdurig werklozen en lager geschoolden aan het werk te helpen.

Concrete projecten
Voor alle speerpunten en de beschreven actielijnen formuleert het Economisch Actieplan concrete projecten. Rik Eweg: 'De komende drie jaar gaan we als WERV-gemeenten deze projecten oppakken. Het is een ambitieus plan en daarom gaan we de projecten gefaseerd uitvoeren. Voor 2006 staan het regionale arbeidsmarktbeleid en de promotie en acquisitie WERV op de agenda. Daarnaast houden we vanuit WERV voortdurend aandacht voor onderwerpen als tijdig en adequaat aanbod van werklocaties, bereikbaarheid en omgevingsklimaat'.