Unicef
Klimaatverandering: daar moeten we hier en nu iets aan doen 03 februari 2006, Den Haag - Met 'Hier' als motto zetten 45 goededoelenorganisaties in 2006 en 2007 de klimaatverandering op de agenda. Doel is bij zoveel mogelijk Nederlanders het bewustzijn aan te wakkeren dat er iets aan de klimaatverandering gedaan kan worden. Namelijk door hier en nu te beginnen met het aanpakken van de oorzaken en gevolgen. Het is voor het eerst dat zoveel goededoelenorganisaties op het gebied van milieu, ontwikkelingssamenwerking en natuurbescherming samen campagne voeren.
Klimaatverandering is van iedereen. Maar er hangt een sluier van onoplosbaarheid over het probleem. Alleen door samen te werken valt er resultaat te boeken. Dat beseffen ook de 45 organisaties die nu campagne gaan voeren. Met steun van de Nationale Postcode Loterij - die 16,3 miljoen euro in het programma steekt - plaatsen zij de klimaatverandering in een gezamenlijk perspectief. Van de 45 organisaties werken er 38 aan een eigen of gezamenlijk project. De zeven anderen zijn sympathisant van de campagne. Samen dagen ze Nederlanders uit niet langer van anderen de oplossing van het probleem te verwachten, maar er zelf mee te beginnen. En zij geven het 'goede voorbeeld' met projecten in Nederland, Azië, Afrika en Zuid-Amerika.
Van droogtemanagement tot energiezuinig kopen Die projecten hebben direct te maken met de 'core business' van de deelnemende organisaties. Daardoor is er een heel breed scala aan initiatieven: ondersteunend of praktisch. Droogtemanagement in Afrika bijvoorbeeld. Of bomen planten tegen verdere verwoestijning. Of het ontwikkelen van natte natuur voor betere waterberging.
Nederlanders kunnen hier zelf wat doen Daarnaast wordt in Nederland de komende twee jaar een publiekscampagne neergezet. Via allerhande media worden Nederlanders opgeroepen ook zelf iets te doen. Bijvoorbeeld door energiezuinige producten te kopen. Of door geen gebruik meer te maken van standbyfuncties op televisie en computer.
Klimaatverandering in de Himalaya Unicef zal samen met het Wereld Natuur Fonds, Simavi, Novib en Plan Nederland projecten realiseren in Nepal en Bangladesh. Deze projecten zijn gericht op aanpassing aan de gevolgen van smeltende gletsjers, veranderde neerslagpatronen, stormen en zeespiegelstijging.
Unicef in Bangladesh
Bangladesh heeft altijd al last gehad van overstromingen. Maar door klimaatveranderingen worden ze steeds groter en heftiger. Zo was in 2004 60 procent van het land de dupe van overstromingen. 36 miljoen mensen waren er op de één of andere manier slachtoffer van, onder wie 26 miljoen vrouwen en kinderen. Samen met de overheid van dat land en met lokale partnerorganisaties zet Unicef een project op dat mensen leert wat zij moeten doen tijdens een overstroming en hoe ze zich kunnen voorbereiden. Dat is belangrijk, want een juiste handelwijze zorgt voor een vermindering van slachtoffers
Het project loopt in drie districten, waar lokale gemeenschappen, scholen en gezinnen voorlichting krijgen over bijvoorbeeld het geven van eerste hulp, het barricaderen van deuren of het traceren van kinderen. Jongeren leren buiten bepaalde gevarenzones te blijven en jonge kinderen krijgen zwemles. Daarnaast worden drijvende reddingsmiddelen en EHBO-kistjes uitgedeeld. Via het programma worden ongeveer 600.000 mensen bereikt.
Informatie over HIER Unicef in Bangladesh