Media deze week
Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.
Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:
mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04
mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00
De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State
(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200403128/1
(Groepsaccommodatie Wapserveen)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Westerveld hebben verleend voor een centrum voor educatie, vorming, training, verblijfsmogelijkheden en landschapsonderhoud aan de Van Zijlweg in Wapserveen. Het hoofdgebouw wordt als groepsaccommodatie gebruikt en er vinden diverse activiteiten plaats. Buren hebben bezwaar tegen de milieuvergunning. Zij vrezen geluidhinder en geurhinder. In het gebouw zijn sanitaire voorzieningen voor het kampeergedeelte, waardoor de buren verwachten dat kampeerders in de zomer hun tenten naast het hoofdgebouw zullen opslaan. Verder hebben de buren aangegeven dat er wordt gestookt met een houtkachel die rookgassen verspreidt, dat zij hinder ondervinden van de kooklucht van het kookgedeelte van de groepsaccommodatie en dat zij hinder ondervinden door de ontluchting van het douchegedeelte.
* 200501587/1
(Metaalhandel Honselersdijk)
Uitspraak over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan een metaalhandel voor het opslaan, overslaan en bewerken van metalen, autowrakken en afvalhout, het opslaan van glas, accus en kabelafval en het gebruik van een werkplaats, kantoor, magazijn, opslagloods en twee hallen aan de Stationsweg in Honselersdijk. Enkele inwoners van Honselersdijk en het gemeentebestuur van Westland hebben bezwaar tegen de milieuvergunning. De bezwaren hebben ten eerste betrekking op geluidoverlast. Zo moeten volgens hen de openingstijden worden beperkt tot de dagperiode op maandag tot en met vrijdag. Ook vrezen de bezwaarmakers voor trillingshinder afkomstig van het shredderen en knippen van metalen, langsrijdende vrachtwagens en het manoeuvreren van containerwagens. Ook wordt volgens hen de brandveiligheid onvoldoende gewaarborgd en vrezen zij stofoverlast en daarmee gezondheidsschade door inademing van glas- en metaaldeeltjes.
* 200502925/1
(Dwangsom transportbedrijf Leidschendam)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Leidschendam-Voorburg heeft opgelegd aan een transportbedrijf aan de Stompwijkseweg in Leidschendam om de transportwerkzaamheden en de stalling van voertuigen en materiaal te beëindigen en de aangelegde verharding op het terrein te verwijderen. De rechtbank in Den Haag heeft in februari 2005 een eerder beroep van transportbedrijf gedeeltelijk gegrond verklaard. De dwangsom die was opgelegd om de werkzaamheden in de voormalige bedrijfswoning en de overige gebouwen ten behoeve van het transportbedrijf te beëindigen, heeft de rechtbank vernietigd. Zowel het bedrijf als het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg komen in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank. Volgens het bedrijf gaat het oordeel van de rechtbank niet ver genoeg en had de rechtbank de overige dwangsommen ook moeten vernietigen. Volgens het college van burgemeester en wethouders had de rechtbank alle dwangsommen in stand moeten laten.
* 200503884/1
(Bestemmingsplan "Bedrijvenpark Westzanerpolder" Zaanstad) Uitspraak over de goedkeuring die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan het bestemmingsplan "Bedrijvenpark Westzanerpolder" van de gemeente Zaanstad. Dit bestemmingsplan heeft betrekking op het grootste deel van de Westzanerpolder. Er wordt ongeveer 100 hectare bedrijfsterrein ontwikkeld, waarvan een deel wordt ontwikkeld en uitgegeven als zogenoemd nat terrein, met aanleg van een kade aan de zuidzijde langs het Noordzeekanaal. Een Inwoner van Westzaan heeft bezwaar tegen de provinciale goedkeuring. Hij is eigenaar en bewoner van één van de woonschepen die 'geen plaats hebben gekregen' in dit bestemmingsplan. Hij is van mening dat zijn belang bij een 'positieve bestemming' van de ligplaats zwaarder wegen dan de belangen van de gemeente, nu volgens hem is gebleken dat er geen alternatieve ligplaatsen zijn voor de woonschepen die niet positief zijn bestemd.
* 200504267/1
(Eethuis Helmond)
Uitspraak over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Helmond heeft opgelegd aan de exploitanten van een eethuis aan de Molenstraat. Het eethuis richt zich op het verstrekken van afhaalmaaltijden en op het verstrekken van eten en drinken voor consumptie ter plaatse. Het gemeentebestuur is van mening dat dit in strijd is met het bestemmingsplan en heeft de exploitant bevolen dit gebruik te stoppen en de voorzieningen (tafels en stoelen) te verwijderen. Volgens de exploitanten doen zij niets illegaals en vechten de dwangsom aan.
* 200504518/1
(Kippenfarm Groesbeek)
Uitspraak over het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Groesbeek om een grote pluimveehouderij aan de Dennenkamp in Groesbeek, die zonder vereiste milieuvergunning in bedrijf is, te gedogen. Het gemeentebestuur gedoogt de illegale situatie, omdat volgens de gemeente de situatie op korte termijn kan worden gelegaliseerd. Onder meer de Vereniging Milieu-Offensief en de Werkgroep Milieubeheer Groesbeek zijn het hier niet mee eens. Er bestaat volgens beide groepen geen 'concreet zich op legalisatie'. Er zal volgens hen geen milieuvergunning kunnen worden verleend vanwege de onaanvaardbare cumulatie van stankhinder. Verder betwijfelen zij of Europese richtlijnen, waaronder de Habitatrichtlijn, en het Besluit luchtkwaliteit de verlening van de milieuvergunning toestaat. De grote kippenfarm in Groesbeek is al vaker betrokken geweest bij juridische procedures bij de Raad van State.
* 200504874/1
(Ontheffing Belwinkel Den Haag)
Uitspraak over de weigering door de burgemeester van Den Haag om een ontheffing te verlenen voor de exploitatie van een belwinkel in de Paul Krugerlaan in Den Haag. De burgemeester heeft de gevraagde ontheffing geweigerd, omdat de woon- en werkomstandigheden in het gebied zodanig onder druk staan dat een nieuwe belwinkel ontoelaatbaar is. Er is volgens de burgemeester al een overconcentratie van belwinkels in de buurt. Deze trekken met name s avonds veel publiek en kunnen overlast veroorzaken. Het gebied is aangemerkt als hot spot, wat wil zeggen dat het behoort tot de 27 meest onveilige gebieden in de stad. Er geldt een verzamelverbod om de hinderlijke gevolgen van de handel in en het gebruik van harddrugs op straat tegen te gaan. De exploitant vecht de weigering van de ontheffing aan. Volgens hem is zijn telecommunicatiewinkel een gewone winkel, met dezelfde sluitingstijden als de overige detailhandel in de buurt. Verder is hij van mening dat sprake is van drugsoverlast op het Paul Krugerplein, maar niet in de nabije omgeving van zijn winkel.
* 200505065/1
(Bedrijfshulpverlening Arbeidsomstandighedenwet Verzorgingshuis) Uitspraak over het besluit van de staatssecretaris van Sociale Zaken om met toepassing van de Arbeidsomstandighedenwet een eis te stellen met betrekking tot de bedrijfshulpverlening in verzorgingshuis "Het Gezinspaviljoen in Bovenkarspel. Het bestuur van het verzorgingshuis, waar 50 mensen wonen, is het niet eens met de eis dat in de nachtelijke uren twee bedrijfshulpverleners tijdig aanwezig moeten zijn. In Het Gezinspaviljoen is op dat moment maar één werknemer aanwezig. Het bestuur heeft aangevoerd dat het verzorgingshuis afspraken heeft gemaakt met de brandweer, deze afspraken zouden al in een hoger beveiligingsniveau voorzien dan de te algemene eis die de staatssecretaris stelt.
* 200505803/1
(Helikopterlandingen Breukelen)
Uitspraak over de verklaring van geen bezwaar die de burgemeester van Breukelen heeft verleend voor het uitvoeren van enkele helikopterlandingen op het terrein aan het Zandpad in Breukelen. Aan deze verklaring van geen bezwaar heeft de burgemeester enkele voorwaarden gesteld. De betrokken persoon heeft de burgemeester aansprakelijk gesteld voor de kosten die hij heeft moeten maken om aan de gestelde voorwaarden te voldoen. De brief waarin hij de burgemeester aansprakelijk stelt, is volgens hem ook aan te merken als een bezwaarschrift tegen het besluit van de burgemeester om een verklaring van geen bezwaar af te geven mét de gestelde voorwaarden. De rechtbank in Utrecht heeft in een uitspraak in mei 2005 anders geoordeeld. Nu komt betrokkene tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De uitspraak gaat ook nog over een eerdere weigering van de burgemeester om een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de landingen.
* 200506554/1
(Bestemmingsplan "IJssel, Vecht en Zwarte Water" Zwolle) Uitspraak over de onthouding van goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Overijssel aan het bestemmingsplan "IJssel, Vecht en Zwarte Water" van de gemeente Zwolle. De provincie heeft een deel van het bestemmingsplan niet goedgekeurd, omdat dit in strijd zou zijn met de Beleidslijn 'ruimte voor de rivier'. In deze Beleidslijn is het rijksbeleid neergelegd dat als doel heeft de Nederlandse rivieren meer ruimte te bieden, mens en dier duurzaam te beschermen tegen overstromingen die door hoog water worden veroorzaakt en daardoor veroorzaakte materiële schade te beperken. Dit beleid is van toepassing op alle nieuwe activiteiten in het winterbed van de grote rivieren. De provincie stelt zich op het standpunt dat op rijksniveau is afgesproken dat op dit moment wordt vastgehouden aan de lijn dat niet-riviergebonden en niet-agrarische functies in principe niet worden toegestaan. Het deel waaraan de provincie goedkeuring heeft onthouden, heeft daar betrekking op. De gemeenteraad van Zwolle is van mening dat dit gedeelte van het bestemmingplan niet in strijd is met de Beleidslijn en heeft beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
* 200506682/1
(Mechanische winning wadpieren in Waddenzee) Uitspraak over de afwijzing door de minister van LNV van het verzoek om tot handhaving over te gaan en er voor te zorgen dat geen mechanische winning van wadpieren plaatsvindt in een gedeelte van de Waddenzee. In november 2003 heeft de minister van LNV aan een aantal vissers van 1 januari 2004 tot 1 januari 2007 vergunning verleend voor het mechanisch winnen van wadpieren. Een inwoner van Texel heeft tegen deze vergunning geen bezwaar gemaakt, maar wel tegen een eerdere vergunning die was verleend in februari 2003 en gold voor het jaar 2003. Deze inwoner is van mening dat zijn eerdere bezwaren ook tegen de laatste vergunning zijn gericht en dat deze vergunning daarmee nog niet definitief is geworden.