NIOD



1.2.2006

Pas verschenen: De geschiedenis van Indische Nederlanders van NIOD-medewerker Remco Raben e.a.

De geschiedenis van Indische Nederlanders van NIOD medewerker Remco Raben en Ulbe Bosma en Willem Willems geeft inzicht in de lotgevallen van de honderdduizenden Nederlanders die op een of andere wijze verbonden zijn met het voormalige Indië. Het boek bestrijkt vier eeuwen, vanaf de eerste koloniale vestiging tot de huidige dag.

De geschiedenis van Indische Nederlanders is een boek over beweging en vertrek, over ras en klasse, over crisis, bezetting en revolutie. Het gaat over afscheid van geboortegrond, over ontheemding en opnieuw inburgeren. De geschiedenis wordt steeds vanuit een andere invalshoek verteld; de migratie en geografische mobiliteit, de sociale en politieke inpassing, en de kwestie van huidskleur. Uiteindelijk leidt het spoor naar de Indische ervaringen in Nederland en het pioniersbestaan in de Verenigde Staten en Australië. In woord en beeld komt de veelvormigheid van de Indische cultuur en de (post)koloniale wereld tot leven.

Het boek is het slotstuk van een reeks publicaties over de lotgevallen en inburgering van de Indisch-Nederlandse gemeenschap, geïnitieerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Eerder verschenen; De oude Indische wereld van Ulbe Bosma en Remco Raben, In Indië geworteld van Hans Meijer en De uittocht uit Indië van Wim Willems.

Uit: De geschiedenis van Indische Nederlanders:

'Herinneringsgemeenschap, cultuurgroep en raciale minderheid - het zijn diffuse en elkaar overlappende karakteriseringen voor Indische immigranten die juist door hun koloniale herkomst zo moeilijk vast te pinnen zijn. Wat lang is verzwegen of ontkend, is de laatste decennia duidelijk geworden: er is een Indisch Nederland gebleven, amorf maar onmiskenbaar,'

'Door het voorbijgaan aan hun afwijkende verleden hebben veel Indische mensen zich lange tijd verbannen gevoeld uit hun eigen geschiedenis. Zij werden aangesproken op hun Nederlanderschap, niet op hun Indische achtergrond en cultuur. In werkelijkheid waren Indische repatrianten gewoon migranten, alleen gebruikte niemand dat begrip ooit. Zij mochten aanvankelijk als een afwijkende groep worden gekwalificeerd, het beleid was er op gericht hen onzichtbaar te doen opgaan in de Nederlandse samenleving.'

Uitgeverij Bert Bakker, 2006;

ISBN 90-351-2932-6,

237 pp.

Prijs: ¤ 19,95