Gemeente Delft

Bezorgd over iemand in uw omgeving? Bel het meldpunt

Van maart tot december 2005 heeft het Meldpunt Bezorgd? 319 meldingen ontvangen. 110 van de 319 betroffen zorgen over huiselijk geweld. Andere meldingen gaan onder andere over mensen in een sociaal isolement. Naar aanleiding van een melding is in de meeste gevallen een onderzoek gestart, of is men doorverwezen. Het college van burgemeester en wethouders heeft afgelopen dinsdag E 151.500 vrij gemaakt voor het meldpunt in 2006.

Meldpunt Bezorgd? is in maart 2005 gestart met als doel: Een eenduidig meld-en adviespunt voor bezorgde burgers en instellingen, waar situaties van overlast, sociaal isolement en zorgwekkende zorgmijders gemeld kunnen worden. Op basis van het aantal meldingen kan gesteld worden dat mensen het meldpunt weten te vinden vinden.Toch wil de gemeente vooral burgers extra oproepen om bij zorgwekkende situaties eens advies te vragen aan het meldpunt. Wethouder Rensen: "Het meldpunt voorziet duidelijk in een behoefte. Juist omdat heel veel mensen niet zelfredzaam zijn of zelfs zorg uit de weg gaan is het kunnen melden door andere belangrijk. Bovendien ontstaat er door het meldpunt een steeds betere samenwerking met hulpverleners waar het meldpunt naar verwijst. Klanten belanden dus niet in een doolhof." Het meldpunt is vijf dagen per week, tijdens kantooruren geopend en bereikbaar op 0900-040 040 5 en heeft ook een website www.meldpuntbezorgd.nl .

Het meldpunt heeft een adviesfunctie voor bezorgde burgers en instellingen, gaat actief op zoek naar zorgwekkende situaties en maakt een analyse van de problemen. Na vaststelling van de analyse worden met (zorg)instellingen afspraken gemaakt over te bieden hulp. In 2006 zet het meldpunt in op verder versterking van de methodiek en het verder verstevigen van de samenwerkingsrelaties.

Meldpunt Bezorgd? probeert mensen in probleemsituaties (financieel, psychisch, verslaving) die buiten de boot (dreigen te) vallen op het spoor te komen en hulp te bieden. Bij het meldpunt werken hulpverleners van onder andere GGZ-Delfland, Breed Welzijn Delft en Stichting Kwadraad. Zij leggen contact met woningcorporaties, sociale dienst, DUIT en de Budgetwinkel. Het bestaande BAW-overleg (bijzondere aandacht woonproblematiek), het meldpunt Huiselijk Geweld en sociaal isolementbestrijder d'Ruit zijn geïntegreerd in het meldpunt.

Noot voor de redactie: (