Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Interview met president Karzai van Afghanistan
Straatbeeld van Kabul
Onderwerp: Interview met president Karzai van Afghanistan Uitzenddatum: Wo. 1 februari 2006, 20.30u

In Netwerk een interview met de Afghaanse president Karzai, die wil dat Nederland militairen stuurt naar de Afghaanse provincie Uruzgan. Morgen neemt de Tweede Kamer een besluit over de nieuwe missie. Er lijkt zich een ruime Kamermeerderheid voor de uitzending van 1200 militairen naar Uruzgan af te tekenen, omdat de PvdA waarschijnlijk voor de missie zal stemmen.

Eerste democratische president
Hamid Karzai werd in de zuidelijke, Afghaanse provincie Kandahar geboren. Hij hoort bij de Popolzai-clan, die van oudsher veel invloed heeft in Afghanistan. Eind 2004 werd Karzai beëdigd als eerste democratisch gekozen president van Afghanistan. Hij heeft goede banden met het Westen, met name met de VS. In zijn eigen land zorgt de relatie met Amerika voor achterdocht.

Taliban
Begin jaren negentig, toen de Taliban de macht greep in Afghanistan, was Karzai aanhanger van deze fundamentalistische moslims. Later brak Karzai met de Taliban. Na de moord op zijn vader, waar de Taliban verantwoordelijk voor wordt gehouden, werd het Karzais doel om het regime omver te werpen.

Interim
Na de aanslagen van elf september werkte Karzai samen met de VS om de Taliban te verdrijven en een nieuwe regering te installeren in Afghanistan. Begin 2002 werd hij aangesteld als interim-president van de overgangsregering. Bij de eerste democratische presidentsverkiezingen, in oktober 2004, werd Karzai gekozen als president.

Problemen
Karzai, die niet lid is van een politieke partij, staat tegenover enkele grote problemen in Afghanistan. Zo hebben lokale krijgsheren nog veel macht en is er nog veel heroïnehandel en papaverteelt. De economie in Afghanistan groeit, maar de regering is nog steeds afhankelijk van buitenlandse steun. Ook heeft het land nog altijd militaire steun uit het buitenland nodig.
Links:
Dossier Afghanistan van Buitenlandse Zaken
Informatie over de Nederlandse Missie in Afghanistan Missie Afghanistan: vragen en antwoorden (NOS)
Profiel van Afghanistan van de BBC
Meer informatie over Karzai
Eerdere Netwerk-uitzendingen over Afghanistan