Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: Mishandeling vaak niet herkend hartmonitor
Onderwerp: Mishandeling vaak niet herkend
Uitzenddatum: Wo. 1 februari 2006, 20.30u
Verslaggeving: Miranda Grit

Misdrijven blijven in Nederland mogelijk onopgemerkt door het gebrek aan forensische kennis van huisartsen. Uit onderzoek blijkt dat artsen moeite hebben om letsel bij overleden mensen te herkennen en te beoordelen. Ze zien dus mogelijk mishandeling of een onnatuurlijke doodsoorzaak over het hoofd. In Netwerk een reportage over dat onderzoek.

Lijkschouw
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 145.000 mensen. Als iemand is overleden, wordt de doodsoorzaak onderzocht door de behandelend arts. Bij een plotseling sterfgeval doet meestal de huisarts de zogenoemde lijkschouw. Die moet bepalen of de overledene een natuurlijke dood is gestorven of niet. Als de arts twijfelt, moet hij een forensisch deskundige erbij halen.

Verdacht maken
Door het gebrek aan forensische kennis kunnen huisartsen cruciale aanwijzingen op het lichaam missen en onterecht concluderen dat iemand een natuurlijke dood is gestorven. Misdrijven kunnen dan onopgemerkt blijven. Verder hebben sommige artsen er moeite mee om de hulp in te roepen van een forensisch deskundige, zeker als het om een overleden kind gaat. Artsen zijn dan bang dat ze de ouders verdacht maken.

Bekend probleem
Het probleem is bekend bij de regering. Minister Donner van Justitie schreef in mei 2004 dat hij zich zorgen maakt over de situatie. Volgens de minister werden de meeste artsen niet specifiek opgeleid in forensische geneeskunde. Een oplossing is tot nu echter achterwege gebleven.

Verplicht
Huisartsen pleiten er nu voor om de lijkschouw van plotseling overleden mensen verplicht uit te laten voeren door een forensisch geneeskundige.

In de uitzending
In Netwerk een reportage naar aanleiding van het onderzoek over de forensische kennis van huisartsen. In de reportage komen artsen en forensische deskundigen aan het woord. PvdA-parlementariër Wolfsen geeft een reactie en roept minister Remkes van Binnenlandse Zaken op om het probleem snel op te lossen.
Links:
Brief van minister Donner aan de Kamer (PDF-bestand)