VVD



1-2-2006

VVD dringt aan op duidelijke opstelling Nederland bij verdere onderhandelingen met de Nederlandse Antillen en Aruba

Heden zal de Tweede Kamer met minister Pechtold hierover een debat hebben. De VVD-fractie zal bij monde van VVD-Antillenwoordvoerder Ruud Luchtenveld dan meer duidelijkheid eisen over de Nederlandse inzet bij de verdere onderhandelingen met de Antillen.

Tijdens het Contactplan op Curaçao van vorige maand is de Nederlandse delegatie gebleken dat grote interpretatieverschillen bestaan over de in november gehouden Ronde Tafel Conferentie o.l.v. Premier Balkenende. Wat is nu exact toegezegd over het "oplossen van de schuldenproblematiek", welke staatkundige hervormingen wil minister Pechtold nu precies bereiken en hoe waarborgt het Koninkrijk democratie, goed bestuur, gezonde overheidsfinanciën en deugdelijke rechtspraak? De minister mag zich niet blijven verschuilen achter lopend overleg in werkgroepen, maar moet eindelijk aangeven met welke toekomstvisie over nieuwe Koninkrijksrelaties Nederland overleg voert .

De VVD is overigens verheugd dat de Antilliaanse regeringspartij PAR de verkiezingen op de Nederlandse Antillen heeft gewonnen. De FOL-partij van Anthony Godett leed een stevige verkiezingsnederlaag.

Luchtenveld ziet de recente overwinning van PAR als een stap in de goede richting voor een betere relatie tussen Nederland en de Antillen. "Het biedt perspectief in de discussie over een nieuwe staatkundige structuur met de Antillen en de financiële verhouding die Nederland met het benedenwindse eiland Curaçao kent."

De VVD is overigens ook blij met de volgende stap die minister Verdonk heeft gezet op weg naar een toelatingsregeling voor Arubaanse en Antilliaanse jongeren van 16-24 jaar die zonder werk, opleiding of beheersing van de Nederlandse taal kansloos naar Nederland komen. Deelname aan de sociale vorming op de Antillen is echt een beter alternatief voor die jongeren, aldus Luchtenveld. De VVD zal er vandaag op aandringen medewerking van de Antillen aan de aangekondigde wetgeving ook tot onderhandelingspunt te verklaren voor de volgende Ronde Tafel Conferenties.

Voor nadere informatie: r.luchtenveld@tweedekamer.nl of 06-18.30.58.19

Woensdag 1 februari 2006