Gemeente Delft
Delfts verslavingsbeleid pakt door op resultaten 2005
Uitbreiding van alcoholmatigingsbeleid naar buurthuizen en jongerencentra, nauwere samenwerking tussen GGZ-Delfland en Parnassia op gebied van verslavingszorg én 100 extra activeringstrajecten voor mensen met psychische- en/of verslavingsproblematiek die langdurig in de bijstand zitten. Dit zijn een aantal punten uit het activiteitenplan Verslavingsbeleid Delft/Westland/Oostland voor 2006.
Delft is centrumgemeente verslavingsbeleid voor Delft, Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp. Jaarlijks wordt, in samenspraak met de regiogemeenten, een activiteitenplan opgesteld. In het activiteitenplan 2006 zijn de resultaten van 2005 en de doelen voor 2006 vastgelegd. In het plan komen een groot aantal activiteiten aan de orde op het gebied van voorlichting, handhaving, toeleiding naar zorg, ambulante zorg en maatschappelijk herstel.
In het kader van alcoholmatigingsbeleid zijn in 2005 driekwart van de sportkantines in Delft "doorgelicht" op het verantwoord schenken van alcohol. Het gaat hier ondermeer over het op orde hebben van de vergunningen en het naleven van de Drank- en horecawet. Het beleid wordt in 2006 uitgebreid naar buurthuizen, jongerencentra en studentenverenigingen. Er wordt gekeken naar wat de gemeente, naast de wetgeving, kan doen aan het handhaven van leeftijdsgrenzen en het terugdringen van excessief alcoholgebruik. Ook de gemeenten Westland, Midden-Delfland en Pijnacker-Nootdorp gaan in 2006 aan de slag met alcoholmatigingsbeleid.
In 2005 is de gemeente Delft, samen met GGD, Parnassia en PRAT een campagne gestart gericht op ouders van 10-15 jarigen om het alcoholgebruik door hun kinderen terug te dringen. Zo hebben alle betrokken ouders thuis voorlichtingsmateriaal ontvangen waarin gewezen wordt op gezondheidsrisico's en wat ouders zelf kunnen doen. De gemeente Westland heeft interesse getoond in het overnemen van de campagne in 2006.
Bij de ambulante verslavingszorg is een toename te zien van het aantal mensen dat zich laat behandelen voor alcoholproblematiek. Het landelijk bereik van de verslavingszorg onder mensen met alcoholproblematiek is uitermate gering in vergelijking met drugsgebruikers. Dit zien we ook lokaal terug. GGZ-Delfland en Parnassia werken nauw samen om de alcohol en drugszorg beter op elkaar af te stemmen. Hierbij wordt ook de eerstelijns hulpverlening (o.a. de huisarts) actief betrokken.
In 2005 zijn in Delft 50 activeringstrajecten ingekocht voor mensen met psychische- en/of verslavingsproblematiek die langdurig in de bijstand zitten. Doel is om deze mensen weer aan een dagbesteding- en uiteindelijk aan een baan te helpen. Daarnaast wordt ook bij Parnassia aan arbeidsbemiddeling gedaan. In 2006 worden nog eens 100 activeringstrajecten ingekocht voor bijstandsklanten met zorgproblematiek.
Het college van burgemeester en wethouders stelde afgelopen dinsdag het activiteitenplan voor 2006 vast.
Noot voor de redactie: (
Gemeente Delft