De Geus zet kamer op verkeerd been

Stichting corv

PERSBERICHT


---
De Geus niet op de hoogte stand van zaken WAO keuringen. Kamer op verkeerd been gezet.

Op 25 januari 2006 heeft de Minister van SZW de kamervragen van de heer de Wit (SP) over het falen van het door het UWV gehanteerde Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS) beantwoord. Dit systeem wordt door de arbeidsdeskundigen van het UWV gebruikt om banen te selecteren die passen bij de (medische) beperkingen van de werkne(e)m(st)er. Als voorbeeld van het falen van dit systeem had de heer de Wit enkele uitspraken van rechtbanken gebruikt, waarin de beslissingen van het UWV werden vernietigd vanwege de onbruikbaarheid van het CBBS.
De minister antwoordt dat .slechts enkele Rechtbank-uitspraken bekend zijn.. En dat hij geen reden ziet om in te grijpen.
Stichting CORV, die vecht tegen de onacceptabel harde herkeuringen van WAO.ers, stelt vast dat de minister de heer de Wit op het verkeerde been heeft gezet. Feit is dat het UWV in een jaar tijds 40 keer is teruggefloten door de rechter vanwege het CBBS. De besluiten van het UWV werden vernietigd juist omdat het systeem van beoordelen nog steeds niet deugt. De minister zegt niet te willen treden in de beslissing van de rechter. Dat hoeft ook niet, de minister moet zorg dragen voor een fatsoenlijke uitvoering die toetsbaar is voor de rechtelijke macht. Hij kan deze wanprestatie tot nader orde stopzetten. CORV vraagt zich af wat er nodig is om een einde te maken aan deze onverantwoorde toestanden waar duizenden mensen het slachtoffer van worden. Laat de heer de Wit zich op deze manier met een kluitje in het riet sturen?

CORV en en de Landelijke Vereniging van Arbeidsongeschikten (LVA), laten het echter niet alleen bij deze vraag, maar roepen op tot actie.

CORV en LVA roepen vanaf nu alle mensen die herkeurd worden en hun uitkering geheel of gedeeltelijk verliezen op, om bezwaar aan te tekenen en .zo nodig- vervolgens in beroep te gaan. Op de websites van CORV en LVA vindt u over enkele dagen een lijst met advocaten en andere verleners van rechtsbijstand, die voor mensen met WAO-problemen werken. Ook wordt daar een model voor een bezwaarschrift gepubliceerd. CORV roept tevens alle organisaties van betrokkenen, zoals vakbonden, patientenorganisaties, cliëntenraden e.d. op deze oproep te ondersteunen en daadwerkelijk betrokkenen te ondersteunen bij het indienen van bezwaar en/of beroep.

Open brief aan het UWV

---

Geachte Raad van Bestuur,

Omstreeks begin 2002 is het CBBS (claim beoordelings- en borgingssysteem) ingevoerd bij de (her)keuring van arbeidsongeschikte werknemers voor de beoordeling van hun aanspraak op een WAO-uitkering. Dit systeem heeft ernstige bezwaren, zoals al door de Centrale Raad van Beroep is geconstateerd. De bezwaren tegen dit systeem zijn talrijk en diepgaand. Sinds september 2004 is in een 40-tal uitspraken van verschillende rechtbanken forse kritiek geuit op het door u gebruikte CBBS. Die kritiek heeft geleid tot vernietiging van de door u genomen besluiten. De uitspraak van de Rechtbank Almelo van 13 januari jl. was opvallend, maar beslist niet een unicum. Het is duidelijk dat een steeds groter aantal rechtbanken de (her)beoordelingen als onvoldoende inzichtelijk en onvoldoende toetsbaar afserveren. Dit gebeurt niet alleen bij rechtbanken maar ook bij de CRvB. De juridische basis voor de keuringen van het UWV staat hiermee op instorten.

CORV is ervan overtuigd dat ook u zo langzamerhand moet gaan inzien dat u met een niet houdbare operatie bezig bent met veel maatschappelijk leed tot gevolg. Inmiddels zijn er teveel (juridische) vraagtekens bij de toepassing van dit systeem om afdoende gelegitimeerd door te kunnen gaan. Het onverstoorbaar doorgaan op deze weg is dan ook niet meer met goed fatsoen te verdedigen.

Stichting CORV nodigt UWV uit voor een gesprek om te bezien of dit werkelijk niet anders kan. Het is ieders maatschappelijke verantwoordelijkheid om te voorkomen dat er nog meer mensen door een niet deugdelijk systeem in de problemen raken.

Uw antwoord zie ik graag spoedig tegemoet.

Hoogachtend,

Jan de Jong,
Voorzitter CORV

Voor nadere toelichting: Jan de Jong (voorzitter Corv)

06-20301622