Gemeente Alkmaar

Meyra nieuwe leverancier van hulpmiddelen voor WVG-gerechtigden in de regio

Vanaf nu is Meyra de nieuwe leverancier voor het in bruikleen geven van onder meer rolstoelen, scootmobielen, douche- en toilethulpmiddelen, badliften en tilliften in de regio. WVG gerechtigden (Wet Voorzieningen Gehandicapten) in de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo en Langedijk die gebruik (gaan) maken van dergelijke voorzieningen krijgen in het vervolg met de leverancier uit Nijkerk te maken. Tot voor kort deden de gemeenten nog zaken met Welzorg. Volgens Europese regels moeten dergelijke contracten periodiek Europees worden aanbesteed. Dat is gebeurd met ondersteuning van het NIC te Zwolle. Meyra kwam als meest gunstige partij uit de gezamenlijke aanbestedingsprocedure van de zes gemeenten. Met het oog op de dienstverlening zal de nieuwe leverancier binnenkort een 'comfort shop' openen in Alkmaar. Met de totale aanbesteding is een bedrag gemoeid van E 4 miljoen op jaarbasis. De overeenkomsten zijn vandaag getekend door de betrokken gemeenten en Meyra. Heiloo gaat een afzonderlijke overeenkomst aan met Meyra en Hulpmiddelen Centrum Friesland voor de koop van hulpmiddelen. De contracten zijn afgesloten voor de duur van drie jaar (met een optie tot verlenging van twee keer een jaar).

Mensen die momenteel hulpmiddelen gebruiken van Welzorg blijven deze gewoon houden. Het gaat bij elkaar om zo'n 4.400 voorzieningen. Het onderhoud en de serviceverlening voor deze hulpmiddelen blijft in handen van Welzorg. Maar zodra het hulpmiddel niet langer voldoet, bijvoorbeeld vanwege de veranderende gezondheidstoestand van de gebruiker, neemt Welzorg deze in. Meyra Nederland BV zal in dat geval het meest geschikte hulpmiddel leveren.

Gemeenten blijven aanspreekpunt

De Wvg regelingen en het voorzieningenpakket van de afzonderlijke gemeenten blijven ongewijzigd. Het enige dat verandert is de leverancier van hulpmiddelen. Hoewel de Wvg zal worden opgenomen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) blijft de verstrekking van rolstoelen en scootermobielen ook na invoering van de Wmo een gemeentelijke verplichting. De gemeenten blijven dus gewoon het eerste aanspreekpunt voor mensen met vragen over Wvg voorzieningen, bijvoorbeeld als het gaat om vragen over wanneer een hulpmiddel nu wel of niet vervangen moet worden. Inwoners die momenteel gebruik maken van voorzieningen van Welzorg zijn inmiddels schriftelijk op de hoogte gebracht van de veranderingen.