FNV

FNV doet mee met acties tegen huurbeleid

"De FNV staat pal voor koopkracht", zei vice-voorzitter Ton Heerts van de vakcentrale FNV. Daarom doet de vakbeweging mee aan de acties tegen het huurbeleid van minister Dekker.

Die werden maandagmiddag gepresenteerd bij de vakcentrale in Amsterdam. Op 8 april is er een landelijke demonstratie in Amsterdam onder het motto 'Houd huren betaalbaar'. FNV Bondgenoten-voorzitter Henk van der Kolk zal daar spreken namens de vakbonden.

In de maanden voorafgaand aan de demonstratie vinden overal lokale acties plaats om ook de plaatselijke politiek aan te spreken op betaalbaar huren. Er zijn in februari verder twee symposia gepland, in Amsterdam en Groningen, over betaalbaar huren.

Uitzonderlijk

Normaal gesproken doet de FNV niet mee aan acties die om wonen gaan, zei Heerts. "De FNV is dé deskundige op het gebied van inkomen en werk. Op andere terreinen zijn anderen deskundiger. Punt."

De vakcentrale maakt nu een uitzondering omdat de FNV duidelijk wil maken wat het effect op de koopkracht is van een hele reeks maatregelen van het kabinet. Het huurbeleid is daar een belangrijk onderdeel van, naast het nieuwe zorgstelsel en de kinderopvang.

Heerts zei zich zorgen te maken over de effecten van maatregelen op "kwetsbare groepen". "Daarom zijn we er ook bij op 8 april. Want door dit huurbeleid dreigen nogal wat mensen buiten de boot te vallen."

Hogere huren

Minister Dekker van Volkshuisvesting Dekker bezuinigt op de huurtoeslag en wil de huren boven het inflatiepercentage laten stijgen. Voortaan moeten alle verhuurders meebetalen aan de uitgaven van het rijk voor de huurtoeslag. Zij worden min of meer gedwongen die belasting, de 'betaalbaarheidsheffing', door te berekenen in de huurprijzen.

Volgens de Woonbond gaat het in feite om een 'huurheffing' die het woningcorporaties onmogelijk maakt een socialer beleid te voeren. Bovendien moet één op de vier huurders in de naaste toekomst een marktconforme huur gaan betalen.

Om de gevolgen van het huurbeleid inzichtelijk te maken, wil de Woonbond voor stadswijken berekenen hoeveel percent van de huurwoningen in de overgangsregeling zit en 'geliberaliseerd' gaat worden.

De huren in het Centrum van Amsterdam en Oud-Zuid zouden volgens deze berekening al gauw 100 tot 120 euro hoger komen te liggen, doordat het maximum van de jaarlijkse huurverhoging nu al hoger ligt voor woningen die in 2010 mogelijk een vrije markthuur moeten opbrengen.

Het actiecomité bestaat uit 14 organisaties, waaronder behalve de FNV en de Woonbond ook de ouderenorganisaties, de cliëntenraden, de Landelijke Studentenvakbond en een groep kritische directeuren van woningcorporaties.

* Lees meer op de site van de Woonbond

31 januari 2006