FNV



Niet onderhandelen over giftige stoffen

De overheid moet blijven zorgen voor bescherming tegen giftige stoffen op het werk. Ook nu al gaan daardoor elk jaar 1850 mensen eerder dood, zo meldt FNV e-Magazine van woensdag 1 februari.

De regels rond de toegestane hoeveelheid chemische stoffen op het werk mogen geen onderwerp worden aan de onderhandelingstafel tussen werkgevers en werknemers. De FNV, maar ook de Gezondheidsraad, dringen er bij staatssecretaris Van Hoof op aan de normbepaling aan deskundigen over te laten.

Blootstelling

Jaarlijks sterven bijna 1900 werknemers vroegtijdig door blootstelling aan gevaarlijke stoffen, zo blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en milieu (RIVM) naar onder meer schildersziekte, astma en longkanker. Het rapport `Werkgerelateerde sterfte in Nederland' dat de FNV vorig jaar publiceerde, kwam tot soortgelijke conclusies.

"De overheid moet hierin een zware handhavende rol in spelen", zegt FNV's vice-voorzitter Ton Heerts. "Over gezondheid moet je niet willen onderhandelen."

Dringend

De nieuwe Arbowet wordt in april naar de Tweede Kamer gestuurd. De inhoud van het wetsvoorstel is nog niet bekend, maar duidelijk is dat Van Hoof een deel van de regels rond chemische stoffen wettelijk wil vastleggen en een deel wil overlaten aan werkgevers en werknemers.

De voorzitter van de Gezondheidsraad, J. Knottnerus, heeft vorige week in een brief een dringend beroep gedaan op Van Hoof om het laatste deel door onafhankelijke deskundigen te laten bepalen. "We kunnen het wetsvoorstel misschien nu nog beïnvloeden", zegt Heerts. "Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald."