BKWI


SGR 3.0 officieel vastgesteld

Eerder dan verwacht, is het SUWI Gegevensregister (SGR) 3.0 door het Ministerie van SZW formeel vastgesteld en in de wijziging Regeling SUWI opgenomen. De aankondiging hiervan is 21 december in de Staatscourant gepubliceerd.

Het Gegevensregister SUWI, zoals het officieel heet, beschrijft de (cliënt)gegevens die tussen de partijen in de Suwiketen worden uitgewisseld. Het register legt de betekenis van de gegevens vast, evenals de wijze waarop de gegevens worden gecodeerd in de gemeenschappelijke taal voor elektronische uitwisseling in het Suwidomein, te weten SuwiML.

Bij de inwerkingtreding van de Wet SUWI op 1 januari 2002 is versie
1.0 van het SGR als Bijlage XII bij de Regeling SUWI vastgesteld. De ontwikkeling van de ketensamenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten die sindsdien heeft plaatsgevonden, vindt zijn neerslag in de toepassing en het gebruik van Suwinet.

Ten opzichte van de versie 2.0, bevat de versie 3.0 nieuwe gegevens, die in de procesmatige ketensamenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten worden uitgewisseld in het kader van Elektronische ketenberichten (gebruikmakend van de functionaliteit `Suwinet-Meldingen'). Daarnaast is een aantal eerder gedefinieerde gegevens aangepast en bijgewerkt, aansluitend aan de huidige eisen en wensen.

Op basis van artikel 5.5 van het Besluit SUWI, zoals dat met ingang van 1 januari 2006 luidt, is in deze versie van het SGR tevens verwerkt het gebruik dat de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) en de Arbeidsinspectie (AI) vanaf die datum van Suwinet gaan maken.

In het kader van de ontsluiting van gegevens uit gegevensbronnen zoals de Polisadministratie, Rijksdienst Wegverkeer (RDW) en de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en ook in het kader van de ontwikkelingen rondom Digitaal Klantdossier (DKD) zullen er nieuwe gegevens worden geïntroduceerd en gedefinieerd en eventueel worden de bestaande gedefinieerde gegevens aangepast. Deze aanvullingen zijn input voor de volgende versie van het SGR.

Binnenkort publiceren wij versie 3.0 van het SGR op deze website.

SGR 2.0

Het Gegevensregister SUWI, zoals het officieel heet, beschrijft de (cliënt)gegevens, die tussen de Suwiketenpartijen worden uitgewisseld. Het register legt de betekenis van de gegevens vast, evenals de wijze waarop de gegevens worden gecodeerd in de gemeenschappelijke taal voor elektronische uitwisseling in het Suwidomein, te weten SuwiML. Bij de inwerkingtreding van de Wet SUWI op 1 januari 2002 is versie 1.0 van het SGR als Bijlage XII bij de Regeling SUWI vastgesteld. De ontwikkeling van de ketensamenwerking tussen CWI, UWV en gemeenten die sindsdien heeft plaatsgevonden, vindt zijn neerslag in de toepassing en het gebruik van Suwinet.

Ten opzichte van versie 1.0 is de structuur van en de verschillende onderdelen in deze versie 2.0 gewijzigd. Zo dekt de benaming gegevensregister de lading niet meer helemaal: naast een gegevensregister bevat het SGR 2.0 het Suwi
gegevens(uitwisseling)model en nu ook het Suwi berichtenregister. Verder maakt het SuwiML Basisschema geen deel meer uit van het SGR, maar vormt het samen met de SuwiML Berichtstandaard en de SuwiML Transactiestandaard de SuwiML-laag van de uitwisselingsstandaard SGR/SuwiML. SuwiML is de technische standaard die ontworpen is om XML-berichten in het Suwidomein elektronisch uit te wisselen.

Voor de SGR-tabellen is een standaardindeling gemaakt. Tot op heden werden allerlei formaten gebruikt, bijvoorbeeld pdf, tekstformaat of spreadsheet. We gaan ze nu standaard in HTML beschikbaar stellen. De tabellen worden nu op een uniforme manier ingedeeld en krijgen een aantal beschrijvende gegevens mee zoals versienummer, datum ingang, datum einde geldigheid en naam van de beherende instantie. Daarnaast zijn de tabellen ook in XML-formaat beschikbaar ten behoeve van de verwerkende applicaties.

Structuur

De structuur van het SGR ziet er nu zo uit:
o Het gegevensmodel dat alle gegevensgroepen en -elementen bevat die door de Suwipartijen onderling worden uitgewisseld. Dit model is toegankelijk gemaakt door het op te delen in een aantal thema's: stamgegevens, arbeidsgegevens, uitkeringsgegevens, arbeidstoeleiding gegevens, enz. Deze thema's zijn op afzonderlijke diagrammen toegelicht.
o De uitgebreide beschrijving van alle gegevens: naam, definitie, formaat, type, waardebereik en dergelijke. Voor ieder gegeven is er een eigen zogenaamde 'itemchart' waarop dit allemaal vermeld staat. Het waardebereik van een aantal gegevens staat in de bovengenoemde aparte tabellen.
o Logische berichtdefinities: voor ieder bericht is er een eigen beschrijving: je kunt precies zien hoe het bericht in elkaar zit en welke gegevens er in zitten, maar ook wat het doel is van het bericht in het werkproces en tussen welke partijen, of afdelingen van partijen, het bericht wordt uitgewisseld. Overigens verstaan we onder berichten niet alleen meldingen, maar ook Suwinet-Inkijk bestaat uit verschillende berichten. o Om snel te kunnen zien in welke berichten een bepaald gegeven gebruikt wordt, of welke gegevens van een gegevensgroep (entiteit in het model) in een bepaald bericht gebruikt worden, zijn er enkele handige cross-reference tabellen ontwikkeld. Dit wordt in de vorm van berichtenindex weergegeven, opgenomen in deel
1 van het SGR.

Berichten


SGR 2.0 bevat definities voor de volgende berichten:
o Dossier Inkijk CWI (op basis van de bestaande Inkijk)
o Dossier Inkijk UWV (op basis van de bestaande Inkijk)
o Inkijk GSD via IB (nieuw ten opzichte van SGR 1.0)
o GBA-online (nieuw ten opzichte van SGR 1.0)
o VIS-toets (nieuw ten opzicht van SGR 1.0)
o Vooraankondiging aanvraag uitkering WW (nieuw t.o.v. SGR 1.0)
o Aanvraag uitkering Abw (nieuw t.o.v. SGR 1.0)
o Kennisgeving CWI - gemeenten (verwijtbaar) (nieuw t.o.v. SGR 1.0)
o Kennisgeving CWI - gemeenten (mededeling) (nieuw t.o.v. SGR 1.0)

Over de inhoud van andere berichten, zoals de ketenberichten, vindt momenteel nog afstemming plaats tussen de partijen. We hebben een aantal van deze berichten in concept al klaar liggen, zodat ze in pilots en proeftuinen gebruikt en verder ontwikkeld kunnen worden. Als ze uitgekristalliseerd zijn, zullen de nieuwe en aangepaste gegevens in een volgende versie van het SGR worden opnemen.

Informatie

Voor meer informatie hierover, mail uw vraag dan naar: Dit email adres wordt beschermd tegen spam bots, u heeft een Javascript-enabled browser nodig om berichten te kunnen lezen of gebruik get contactfromulier op deze website. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.