|Datum | |1 februari | |2006 |
Lichte ontkoppeling met economische groei
Brabantse afvalbarometer vastgesteld
Het rapport 'Brabantse afvalbarometer 2001-2004' is vastgesteld. Het rapport geeft inzicht in het afval dat de Brabantse burgers en bedrijven in deze periode hebben geproduceerd.
Een belangrijke doelstelling in het Landelijk afvalbeheerplan (LAP) 2002-2012 is de versterking van de ontkoppeling tussen afvalaanbod en de economische groei. De Brabantse ontwikkeling van de economie en het afvalaanbod in de periode 2001 - 2004 leidt tot de voorzichtige conclusie dat van een ontkoppeling kan worden gesproken.
Waar de economie tussen 2001 en 2004 licht groeide met 0,3 procent, laat het afvalaanbod een daling met 3,9 procent zien (ontkoppeling 4,2 procent).
In geheel Nederland was in deze periode de ontkoppeling 3,9 procent.
Nu de economische groei lijkt toe te nemen is het de vraag of de komende jaren de ingezette ontkoppeling zich doorzet. Met andere woorden, of bij economische groei het afvalaanbod blijft afnemen.
Het betere scheidingsgedrag van de Brabander, vooral in de fracties groente, fruit en tuin (GFT), oud papier en karton, grof tuinafval en puin, resulteert in een hoger aandeel hergebruik in Noord-Brabant in vergelijking met de rest van Nederland. Net als in de rest van Nederland blijft het scheidingsgedrag in de stedelijke gebieden een aandachtspunt.
In 2004 is 82,5 procent van het Brabants afval gerecycled. In geheel Nederland is dit aandeel 80,8 procent. Vanaf 2001 zijn deze percentages nagenoeg niet veranderd.
De Brabantse burger produceert circa drie procent meer afval in vergelijking met het Nederlands gemiddelde.
Ten opzichte van 2003 is in 2004 de hoeveelheid afval per burger in Brabant licht toegenomen. Van 572 naar 574 kg. In geheel Nederland was de toename een stuk forser; van 544 naar 556 kg.
Ruim 1/3e van het totale afvalaanbod uit Nederland en Noord-Brabant is
afkomstig uit de doelgroep 'Bouw'.
Het aandeel 'nuttige toepassing' is binnen deze doelgroep met 97 procent hoog
te noemen. Vanwege het verzadigen van de funderingsmarkt zijn de
groeiende voorraden granulaten bij de recyclingbedrijven een aandachtspunt.
Gelet op de grote voorraden granulaten bij de recyclingbedrijven (2003
Nederland 7,9 Mton) ligt het percentage daadwerkelijk nuttig toegepast
materiaal lager dan de gemelde 97%.
Van het totale afvalaanbod werd in Noord-Brabant in 2004 ruim 11% verbrand. Het aandeel afval dat in 2004 gestort werd was 5%. Net als in de rest van Nederland is het aandeel verbranden stijgende en daalt het aandeel storten.