Eerste Kamer der Staten Generaal

Senaat akkoord met instelling tijdelijke commissie subsidiariteitstoets

woensdag 1 februari 2006

De Eerste Kamer heeft tijdens de plenaire vergadering van 31 januari 2006 ingestemd met het voorstel van de voorzitter van de commissie Europese Samenwerkingsorganisaties (ESO), CDA-senator Van der Linden, tot instelling van een tijdelijke commissie subsidiariteitstoets voor de duur van één jaar. Deze commissie zal op voorstel van de gemengde commissie toepassing subsidiariteit uit leden van beide Kamers bestaan en zal Europese voorstellen gelijktijdig in beide Kamers in behandeling stellen voor het uitvoeren van een subsidiariteitstoets.

Subsidiariteitstoets
Met de subsidiariteitstoets stellen nationale parlementen vast of zij vinden dat een voorstel van de Europese Commissie inderdaad op Europees niveau moet worden geregeld of dat het een zaak is van de afzonderlijke lidstaten. De nationale parlementen willen hiermee in een vroeg stadium, voordat hun regeringen hierover met elkaar de onderhandelingen beginnen en afspraken maken, voorkomen dat zaken Europees geregeld worden die naar hun mening op nationaal niveau thuishoren. Een dergelijk oordeel moet binnen zes weken worden uitgesproken.

Reactie
Nadat in een debat in de Tweede Kamer op 15 december 2005 enige kanttekeningen waren geplaatst bij het in november 2005 uitgebrachte advies (in drie onderdelen) van de gemengde commissie toepassing subsidiariteit, is een motie Timmermans c.s. aanvaard die enkele wijzigingen aanbracht bij dit advies. De Tweede Kamer wenste vooralsnog een tijdelijke commissie in te stellen en nadrukkelijk de mogelijkheid open te laten dat na een jaar na evaluatie door de Tweede Kamer de beide Kamers alsnog gescheiden trajecten gaan bewandelen bij het uitvoeren van de toets.

Evaluatie
De Eerste Kamer heeft ingestemd met het advies van de gemengde commissie, maar accepteert nu ook dat er vooralsnog een tijdelijke commissie komt. Wel is aangetekend dat het werk van de commissie tijdens de evaluatieperiode door moet gaan, gelet op het belang van continuïteit mocht de commissie toch een langer leven beschoren zijn. Bovendien wil de Eerste Kamer betrokken zijn bij de evaluatie, omdat het een gemengd samengestelde commissie betreft.

Aan de informatie op deze site kunnen geen rechten worden ontleend.