AutoRai

Gloednieuwe Opel GT beleeft wereldpremière in Genève

(2/1/2006)
Tot de verbeelding sprekende namen moeten niet lang zijn, gezien de populariteit van de Opel GT uit de jaren â70. Dit jaar maakt deze legendarische naam zijn comeback in de vorm van een oogstrelende roadster die op zijn beurt autogeschiedenis zou kunnen schrijven. Opel stelt de gloednieuwe GT voor het eerst aan het internationale publiek voor tijdens de Autosalon van Genève.
Met zijn sensationele en scherpe lijnenspel, zijn achterwielaandrijving en zijn krachtige direct ingespoten viercilinder turbomotor sluit de nieuwe sportwagen naadloos aan bij het succesvolle concept van de oorspronkelijke GT, die werd gebouwd tussen 1968 en 1973. Voor veel liefhebbers was het destijds dé cultsportwagen.

âDe GT is een krachtige aanvulling op ons gamma aantrekkelijke nicheproducten en hij versterkt bovendien de aantrekkingskracht van het nieuwe Opel-imago," aldus Carl-Peter Forster, President van GM Europe. âMet de Tigra TwinTop, de Astra TwinTop en de nieuwe GT beschikken we over drie zeer verschillende modellen die elk op hun manier open rijplezier van het hoogste niveau bieden. Bovendien illustreert de GT perfect hoe GM zijn wereldwijde middelen aanwendt om de individuele merken te ontwikkelen.â

De nieuwe Opel GT biedt veel rijplezier dankzij de voorin geplaatste motor en de achterwielaandrijving, een combinatie die garant staat voor een uitgebalanceerde gewichtsverdeling. Natuurlijk draagt ook de 260 pk sterke 2-liter ECOTEC turbomotor met directe benzine-injectie bij aan optimaal rijgenot. Daarmee accelereert de nieuwe GT in minder dan zes seconden van 0 naar 100 km/u en haalt hij een topsnelheid van ruim 230 km/u.

Een andere onderscheidende factor is de stoffen kap die kan worden neergeklapt om het cabrioplezier te bieden dat de eigenaren van de eerste generatie GT moesten ontberen. Het dak verdwijnt volledig onder een afdekking, waardoor het sportieve silhouet van de GT met de korte overhang en de ver uit elkaar geplaatste 18" lichtmetalen wielen extra tot zijn recht komt.

De ontwikkeling van de nieuwe Opel GT is een uitstekend voorbeeld van de internationale samenwerking binnen GM. Het design werd geïnspireerd op de VX Lightning concept car die in mei 2003 door de GM Advanced Design Studio in het Engelse Birmingham werd ontworpen ter gelegenheid van de 100^ste verjaardag van het merk Vauxhall. De nieuwe GT zal van de band rollen in het Amerikaanse Wilmington (Delaware) waar ook zijn zustermodellen, de Pontiac Solstice en de Saturn Sky, worden geproduceerd. De Opel GT komt volgens de huidige planning in de lente van 2007 op de markt.

De oorspronkelijke Opel GT had in heel wat opzichten veel te danken aan de VS. Zijn adembenemende lijn was geïnspireerd op een nieuwe Amerikaanse designstijl, de zogenaamde 'coke bottle shape' die ook de Corvette Stingray kenmerkte. Bovendien werd tweederde van alle Opels GT die ooit gebouwd werden, verscheept naar de Verenigde Staten.

BedrijfsautoRAI.nl