Erasmus Universiteit Rotterdam

Allochtonen weinig kansrijk op Nederlandse werkvloer

Eerste Kamerlid Ing Yoe Tan (PvdA) en Tweede Kamerlid Annette Nijs (VVD) nemen op 1 februari 2006 deel aan het discussieforum âIntegratie = (samen)werkenâ op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Centraal in de discussie staan de uitkomsten van het onderzoek van onderwijssocioloog Jaap Dronkers. Hoogopgeleide allochtonen van de tweede generatie komen moeilijker aan een baan dan autochtonen. De kersverse afgestudeerde allochtonen moeten vaker genoegen nemen met een baan aan de onderkant van de arbeidsmarkt.

Eenmaal aan de slag hebben afgestudeerde allochonen in de jaren daarna vaak minder kans op promotie dan hun autochtone collegaâs. Overigens geldt dit vooral voor allochtone mannen.
Hoe komt het dat talentvolle, hoogopgeleide allochtonen moeilijk aan een baan komen? Kunnen allochtonen minder goed samenwerken dan hun autochtone collegaâs? Juist de diversiteit aan verschillende, culturele achtergronden zou toch een meerwaarde moeten betekenen op de werkvloer? Heeft het diversiteitbeleid van de overheid gefaald of zijn er toch nog kansen en mogelijkheden? Deze en andere vragen komen aan de orde tijdens het discussieforum.
Naast Ing Yoe Tan (PvdA) en Annette Nijs (VVD) bestaat het discussiepanel uit: Arjan Erkel (CDA Rotterdam), Gürkan Ãelik (Voorzitter Stichting Cosmicus), Michael Lints (Economic Development Board Rotterdam) en Radj Ramcharan (Instituut Forum). De gespreksleider van het discussieforum is Justus Veenman, hoogleraar economische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Het discussieforum is een gezamenlijk initiatief van de Chinese Studenten Associatie (CSA-EUR) en de stichting Chinese Politieke Integratie en Participatie Fonds (CPIPF). Zij willen hiermee een bijdrage leveren aan de discussie rond de bevordering van instroom en doorgroei van hoogopgeleide allochtonen op de Nederlandse arbeidsmarkt.
De bijeenkomst is bedoeld voor allochtone studenten en werkenden, vertegenwoordigers van minderhedenorganisaties, het Nederlands bedrijfsleven, het hoger onderwijs en de overheid en iedereen die geïnteresseerd is in dit thema.

Het discussieforum vormt de afsluiting van het driedaagse evenement âChina in Focusâ van CSA-EUR en Studium Generale Rotterdam, dat tijdens de week van het Chinees Nieuwjaar - 29 januari - op de Erasmus Universiteit plaatsvindt. Zie ook www.chinainfocus.nl

CSA-EUR
De Chinese Studenten Associatie (CSA-EUR) is een vereniging voor Chinese studenten op de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Haar doel is om de betrokkenheid van (Chinese) studenten met het studentenleven te stimuleren. Om een heldere kijk te verschaffen op China en het doorgrondelijker maken van de Chinese cultuur organiseert zij lezingen, seminars, workshops en andere activiteiten.

CPIPF
Stichting Chinese Politieke Integratie en Participatie Fonds (CPIPF) is recentelijk opgericht en heeft als doel om de politieke bewustwording en integratie van de Nederlandse Chinezen te bevorderen. Zij verzorgt dit aan de hand van congressen,
voorlichtingsbijeenkomsten, discussiefora, debatten en cursussen. Daarbij maakt zij gebruik van Nederlandse en Chinese netwerken, contacten en media.

Noot aan de redactie
Datum: woensdag 1 februari 2006, 19.00 uur
Plaats: Woudestein, Aula
Zie ook chinainfocus

Info:
CSA-EUR
Contactpersoon: Guy Chen, tel. 06 14 48 33 66
E-mail chairman@csa-eur.nl
Zie ook CSA-EUR

CPIPF
Ken Wan Wong, tel. 06 27 31 79 49
E-mail ipr@cpipf.nl
Zie ook CPIPF

Studium Generale
Nicoline Lodeweges, tel. (010) 408 2093
E-mail lodeweges@oos.eur.nl
Zie ook Studium Generale

gewijzigd op 26 jan 2006 11:10