SGP


SGP: Gaan

Datum publicatie: 31-01-2006
Auteur: C.G. van der Staaij

De SGP is voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Afghanistan. Het is een bondgenootschappelijke plicht om elkaar ook in moeilijke tijden bij te staan. Nederland kan de Amerikanen en de andere bondgenoten niet de kastanjes uit het vuur laten halen. Bovendien is het ook een Nederlands belang dat er geen vrijhavens voor terroristen blijven bestaan of weer kunnen ontstaan. Wie terrorisme alleen dicht bij huis wil bestrijden, is kortzichtig.

Na de hoorzitting van gisteren en de eerdere briefings stelt de SGP vast dat de regering een nuchter, eerlijk en realistisch beeld schetst, zowel van de veiligheidssituatie in Afghanistan als van de kans van slagen van de missie. âHet is een moeilijke en riskante missie, daar kan geen twijfel over bestaan.â Maar het is óók een belangrijke missie, met als âkerndoelenâ terrorismebestrijding en wederopbouw.

Voor de definitieve standpuntbepaling is voor de SGP wel van belang dat er in het debat geen concessies worden gedaan die de bestrijding van terrorisme in gevaar kunnen brengen. Het is voor de SGP een harde voorwaarde dat door het Nederlandse ISAF-optreden de contra-terrorisme-operatie Enduring Freedom niet in de wielen wordt gereden. âEen melkfabriekje bouwen is heel belangrijk, maar je krijgt er geen terroristen mee achter de tralies.â De wederopbouwactiviteiten zijn dan ook geen alternatief, maar een complement voor offensieve acties om de Taliban te verdrijven.

Voor de SGP is essentieel dat de militairen voldoende worden uitgerust. Onze mensen moeten beschikken over een stevig geweldsmandaat, zodat zij adequaat kunnen optreden als dat nodig is. Oók het noodzakelijk materieel moet voluit beschikbaar zijn. Dit moet nog goed geregeld worden. Crasht er een helikopter, dan moet die direct vervangen kunnen worden - zonder dat de minister van Defensie eerst moet gaan bedelen bij minister Zalm. De SGP wil hierover donderdag bij het Kamerdebat duidelijke waarborgen van de bewindslieden.

Nadere informatie:
C.G. van der Staaij, kamerlid SGP, 06 1830 5908 E.J. Brouwer, medewerker buitenlands beleid en defensie, 070 318 2840