Groen!

Brussel, 31 januari 2006

Groen! wil Noodplan tegen uitstoot fijn stof

Snelheidsbeperking op ringwegen, weren vrachtwagens uit woonkernen en afspraken met industrie:

Groen! wil Noodplan tegen uitstoot fijn stof

Ook de komende dagen gaat Vlaanderen gebukt onder ongewoon hoge concentraties fijn stof in de Vlaamse lucht. Aan kinderen, oudere mensen, mensen met ademhalingsproblemen en mensen met hartklachten wordt aangeraden om geen zware inspanningen te doen. En wat zegt men tegen kinderen die naar school fietsen, stelt Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!). De Vlaamse en federale milieuministers nemen het probleem te weinig ernstig. Voor een noodsituatie als deze is een Noodplan noodzakelijk, stelt Rudi Daems die verwijst naar maatregelen die in onze buurlanden zijn genomen tegen fijn stof: snelheidsbeperkingen op de ringwegen rond de grote, Vlaamse steden en het weren van vrachtwagens uit woon- en stadskernen.

In Vlaanderen tellen we jaarlijks gemiddeld 13.000 voortijdige sterftes door luchtvervuiling door fijn stof. Nooit was de luchtvervuiling door fijn stof zo erg als momenteel! Zelfs bij een minimale overschrijding van de norm voor fijn stof, stijgt het aantal vroegtijdige overlijdens. Wat dan op een ogenblik waarop echte pieken van fijn stof worden gemeten?

Het actieplan van de Vlaamse en federale milieuministers is volgens Groen! dan ook te weinig ambitieus. Het is vooral een opsomming van maatregelen die in feite al lopende zijn. De maatregelen die premier Verhofstadt (VLD) en Vlaams milieuminister Peeters (CD&V) lanceerden op het Autosalon, vallen veel te mager uit. En ze zullen zeker geen effect hebben op de pieken van fijn stof die we deze dagen kennen. Tegen dergelijke noodsituatie helpt enkel een echt Noodplan tegen Fijn Stof.

Groen! dringt dan ook op een geloofwaardig en ambitieus actieplan tegen fijn stof. Op dit ogenblik zijn vooral noodmaatregelen noodzakelijk die op korte termijn de kleine stofdeeltjes in de lucht drastisch verminderen.

Groen! wil daarom op korte termijn 3concrete maatregelen tegen fijn stof:


1. Een snelheidsbeperking tot 80 km/u op de ring rond de grote Vlaamse steden. Nederland voerde die maatregel al vorig jaar in in een poging het fijn stof te verminderen, weet Rudi Daems.
2. Het weren van vrachtwagens uit de woon- en stadskernen, zeker in periodes van pieken van fijn stof-uitstoot, zoals nu. Duitse en Scandinavische steden zijn al lang tot die maatregel overgegaan, weet Daems.
3. Afspraken met de industrie over de (tijdelijke) vervanging van brandstoffen. Niet enkel het verkeer, ook de industrie zorgt voor de uitstoot van fijn stof. Op alarmmomenten zoals deze moet het mogelijk zijn dat bedrijven, al was het maar tijdelijk, overschakelen op milieu- en dus mensvriendelijkere brandstof.