datum: 29-01-2006 / bericht: 1 van 28
Belofte Van Geel goed voor werk bouw
Bouwprojecten kunnen doorgaan als ergens anders in de buurt de luchtkwaliteit verbetert. Die belofte doet staatssecretaris Pieter van Geel van Milieu in een interview in dagblad Trouw, zaterdag 28 januari. Volgens Van Geel kan meer dan 90 procent van de bouwprojecten doorgang vinden als gemeenten op andere plekken maatregelen nemen. "Hoe gemeenten dat doen, mogen ze zelf bepalen: met roetfilters, doorstroomplannen of groene zones", aldus het vraaggesprek in Trouw. Van Geel hoopt dat zijn nieuwe Wet op de Luchtkwaliteit nog vóór de gemeenteraadsverkiezingen in maart werkelijkheid wordt.
"Als het waar is, is het goed nieuws voor de werkgelegenheid in de bouw", vindt voorzitter Dick van Haaster van FNV Bouw. Zijn bezwaar: Van Geel blijft in het interview rijkelijk vaag. "Het vreemdst is natuurlijk dat de bouw allerlei blokkades ontmoet, terwijl de luchtkwaliteit van het bouwen op zich niet beter of slechter wordt." En verder: "Roetfilters? Graag!", zegt Van Haaster. "Want we willen als vakbeweging natuurlijk níet het milieu dwarszitten."
Eerder zei FNV Bouw al niet overtuigd te zijn dat het Besluit Luchtkwaliteit zóveel arbeidsplaatsen in de bouw moet kosten. De kritiek van de Raad van State richtte zich tot nu toe op twee elementen. Allereerst de onduidelijkheid over de omvang van het gebied waarbinnen de compensatie moet plaatsvinden. En ten tweede op de vraag of er uiteindelijk winst wordt behaald: de aanleg van een rondweg rond een dorp kan binnen het dorp minder luchtvervuiling geven, maar daarbuiten niet leiden tot afname van fijn stof.
Daarom dringt FNV Bouw aan op objectieve meting van fijn stof in Nederland. Zeezout en zand worden nog steeds meegenomen, waardoor metingen hoog uitvallen. Verder kan vóór de bouw van een woonwijk van te voren de luchtkwaliteit worden vastgesteld, met de bepalingen dat deze niet mag verslechteren. Met de bijbehorende maatregelen, zoals snelheidsbeperking op de wegen er omheen.
FNV Bouw