Bureau Risicobeoordeling adviseert de ministers
30 januari 2006 - nieuwsbericht
In de afgelopen periode heeft het bureau Risicobeoordeling van de
Voedsel en Waren Autoriteit drie adviezen gegeven aan de ministers van
Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn
en Sport. Het bureau richt zich op risicobeoordeling op basis van
wetenschappelijk gefundeerde kennis en onderzoek. De beoordelingen
hebben vooral betrekking op nieuwe, toekomstige risico's waarvoor op
dat moment nog geen specifieke wet- en regelgeving bestaat.
Het advies over antibioticaresistentie in de veterinaire sector gaat
in op de risico's van het toenemend gebruik van antibiotica bij vee.
Door dit toenemend gebruik wordt de kans op resistentie van de
ziekteverwekkers (bacteriën als salmonella, campylobacter) groter,
waardoor ook mensen een risico kunnen lopen. De minister wordt
voorgesteld nader te onderzoeken wat de redenen zijn voor het
toenemende gebruik van antibiotica, om aan de hand van de uitkomsten
met maatregelen te komen.
Een tweede advies betreft een specifieke ziekteverwekker,
campylobacter. De overheid wil de risico's van deze bacterie in
levensmiddelen reduceren. Bureau Risicobeoordeling doet in het advies
aanbevelingen voor het terugdringen van campylobacter in
pluimveevlees.
Het derde advies betreft allergenen. Op verpakte levensmiddelen moet
sinds 25 november 2005 van twaalf stoffen die veel
overgevoeligheidsreacties veroorzaken, worden aangegeven of die in het
product voorkomen. Bureau Risicobeoordeling is gevraagd om advies over
de restrisico's voor de consument. Door het ontbreken van de nodige
gegevens is het niet mogelijk deze restrisico's te berekenen.
Geadviseerd wordt over te gaan tot registratie van voedselallergische
reacties.
Meer informatie
* Advies Antibioticaresistentie in de agrarisch-veterinaire sector
* Advies Reductie van Campylobacter in pluimveevlees
* Advies Restrisico's na invoering van de etiketteringsrichtlijn
2003/89/EG
* TNO-rapport Allergieproblematiek: achtergrondinformatie
* FAVV-advies Allergieproblematiek
Voedsel en Waren Autoriteit