Voedsel en Waren Autoriteit

Bureau Risicobeoordeling adviseert de ministers

30 januari 2006 - nieuwsbericht

In de afgelopen periode heeft het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit drie adviezen gegeven aan de ministers van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het bureau richt zich op risicobeoordeling op basis van wetenschappelijk gefundeerde kennis en onderzoek. De beoordelingen hebben vooral betrekking op nieuwe, toekomstige risico's waarvoor op dat moment nog geen specifieke wet- en regelgeving bestaat.

Het advies over antibioticaresistentie in de veterinaire sector gaat in op de risico's van het toenemend gebruik van antibiotica bij vee. Door dit toenemend gebruik wordt de kans op resistentie van de ziekteverwekkers (bacteriën als salmonella, campylobacter) groter, waardoor ook mensen een risico kunnen lopen. De minister wordt voorgesteld nader te onderzoeken wat de redenen zijn voor het toenemende gebruik van antibiotica, om aan de hand van de uitkomsten met maatregelen te komen.

Een tweede advies betreft een specifieke ziekteverwekker, campylobacter. De overheid wil de risico's van deze bacterie in levensmiddelen reduceren. Bureau Risicobeoordeling doet in het advies aanbevelingen voor het terugdringen van campylobacter in pluimveevlees.

Het derde advies betreft allergenen. Op verpakte levensmiddelen moet sinds 25 november 2005 van twaalf stoffen die veel overgevoeligheidsreacties veroorzaken, worden aangegeven of die in het product voorkomen. Bureau Risicobeoordeling is gevraagd om advies over de restrisico's voor de consument. Door het ontbreken van de nodige gegevens is het niet mogelijk deze restrisico's te berekenen. Geadviseerd wordt over te gaan tot registratie van voedselallergische reacties.

Meer informatie

* Advies Antibioticaresistentie in de agrarisch-veterinaire sector
* Advies Reductie van Campylobacter in pluimveevlees
* Advies Restrisico's na invoering van de etiketteringsrichtlijn 2003/89/EG

* TNO-rapport Allergieproblematiek: achtergrondinformatie
* FAVV-advies Allergieproblematiek