Ministerie bzk
http://www.minbzk.nl
Minister Pechtold tekent 31e stadscontract met Sittard-Geleen
Minister Pechtold voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft vandaag het stadscontract met de gemeente Sittard-Geleen ondertekend. In het kader van het grotestedenbeleid (GSB) zijn hierin de afspraken over de prestaties van Sittard-Geleen opgenomen tot 2010. De GSB-status biedt Sittard-Geleen meer mogelijkheden om de ambities en verwachtingen van de op één na grootste stad van Limburg waar te maken. Voor de realisatie daarvan stelt het Rijk circa E 8,1 miljoen voor de komende 4 jaar beschikbaar.
De E 8,1 miljoen worden door Sittard-Geleen gebruikt om de grootstedelijke problemen waar het mee kampt aan te pakken. Het gaat hierbij onder andere om aantallen geregistreerde misdrijven, het aantal uitkeringsgerechtigden en de slechte wijkscores die betrekking hebben op inkomen, werkloosheid, opleiding.
In zijn felicitatietoespraak complimenteerde minister Pechtold de stad met de voortvarendheid waarmee Sittard-Geleen haar ambitie om opgenomen te worden in het grotestedenbeleid heeft opgepakt. Hij moedigde de stad vooral aan om na de intensieve voorbereidingen, nu de uitvoering krachtig ter hand te nemen. Tot slot heeft de minister de stad opgeroepen eventuele bureaucratische ballast bij de uitvoering vooral bij hem te melden.
De ondertekening van dit 31e convenant is de laatste in de rij. Op 11 maart 2005 heeft de voormalige minister De Graaff met 30 andere grote steden stadscontracten ondertekend. Minister Pechtold bracht voorafgaand aan de ondertekening van het convenant een werkbezoek aan de Research&Business Campus op Chemelot en het Middengebied met de wijk Sanderbout en het in aanbouw zijnde ORBIS-ziekenhuis. De andere twee medeondertekenaars, minister Dekker van VROM en minister Brinkhorst van EZ konden niet ter plekke aanwezig zijn. Zij hadden al eerder in Den Haag hun handtekening onder het convenant geplaatst. Bij de ondertekeningsceremonie in Sittard-Geleen werd een video-opname van hun ondertekening getoond.
Het grotestedenbeleid betekent voor Sitard-Geleen een omslag in werken en samenwerking met het Rijk. Daarbij staan programmatisch meerjarig werken, regionale afstemming en meetbare resultaten centraal. Bij de start bekijkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hoe Sittard-Geleen nu omgaat met grootstedelijke problemen en volgt BZK de veranderingen die nodig zijn voor organisatie en werkwijze. De methode van het grotestedenbeleid is erop gericht dat de steden zelf bepalen en met het Rijk afspreken welke problemen aangepakt moeten worden met rijksmiddelen en welke resultaten in 2010 behaald moeten zijn. Sittard-Geleen heeft voor 2006 het eerste meerjaren ontwikkelingsprogramma (MOP) opgesteld, waarin is beschreven welke resultaten voor 2010 worden nagestreefd op economisch, sociaal en fysiek gebied. In het MOP van Sittard-Geleen liggen de accenten op het vlak van een goede woon- en leefomgeving met speerpunten op het terrein van jeugd en veiligheid.
Al vlak na de herindeling en het ontstaan van Sittard-Geleen op 1 januari 2001 klopte Sittard-Geleen aan bij het Rijk om toegelaten te worden tot het grotestedenbeleid (GSB). Onder aanvoering van voormalig burgemeester Dijkstra en gesteund door de regiogemeenten, de Provincie en het Limburgse bedrijfsleven, zette het College van B&W medio 2004 nog een keer alles op alles om de zo gewilde GSB-status te bereiken. De Tweede Kamer en de betrokken ministers raakten uiteindelijk overtuigd. Het contract met Sittard-Geleen gaat in per 1 januari 2006.
Vanaf dinsdag 31 januari 2006 is de gecomprimeerde versie van het MOP beschikbaar via www.sittard-geleen.nl. Meer informatie over het grotestedenbeleid is te vinden op www.minbzk.nl.
Noot voor de redactie,