Technische Universiteit Eindhoven

23 januari 2006

PERSBERICHT

Een weekje wiskunde lost alle problemen op
Een optimaal waarschuwingssysteem voor bosbranden. Verpakkingen die wel andere gassen doorlaten, maar geen zuurstof. Of software upgrades die voor elke klant kunnen verschillen. Dit zijn uitdagingen waarover in totaal 60 wiskundigen van een groot aantal binnen- en buitenlandse universiteiten zich van maandag 30 januari t/m vrijdag 3 februari een week lang zullen buigen. Tijdens de jaarlijkse Studiegroep Wiskunde met de Industrie, die ditmaal aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) plaatsvindt, komen de wiskundigen altijd een paar stappen verder, en worden de problemen vaak helemaal opgelost.

Bosbranden
Soms zijn problemen zo complex dat de specialisten er zelf niet meer uitkomen. Neem het voorbeeld van het waarschuwingssysteem voor bosbranden, waar het innovatieve IT-bedrijf CHESS mee worstelt. Het uitgangspunt hierbij is dat een groot aantal goedkope en kleinschalige hittesensoren met kleine antennetjes door het bos verspreid zijn. Op het moment dat een sensor een te hoge temperatuur registreert, wordt een signaal van sensor naar sensor doorgegeven tot het basisstation is bereikt. Door de vele beperkingen in de communicatie tussen de sensoren, is alleen met wiskundige analyses te bepalen hoe lang zon signaal er over doet, of wat de kans is dat het signaal helemaal niet aankomt bij het basisstation.

Precieze drukmeting
Een ander voorbeeld is het precies kunnen meten van druk. Het Nederlands Meetinstituut zoekt de beste methode om een drukmeter te kalibreren. Druk wordt gemeten door de massa te delen door de oppervlakte. In een cilinder ontstaat het probleem, neem je de oppervlakte van de bewegende zuiger, of van de stilstaande cilinder waarin deze beweegt? De echte waarde blijkt er tussenin te liggen, - maar waar? Dat dit niet makkelijk op te lossen is, bewijst het feit dat verschillende buitenlandse meetinstituten er allemaal andere oplossingen voor hebben bedacht. De wiskundigen proberen nu in een week de definitieve oplossing te geven voor het precies meten van de druk.

Kogelvrije vesten
Een derde probleem is de doordringbaarheid van kogelvrije vesten. Deze vesten worden getest door met verschillende snelheden kogels er op af te schieten. Afhankelijk van de snelheid dringt een kogel wel of niet door het vest heen. De fabrikant van de vesten, Teijin Twaron, is echter nog niet in staat om precies te voorspellen bij welke snelheid kogels wel of niet door het vest dringen.

Wisselwerking
In totaal zullen een zestal onoplosbare problemen aan de wiskundigen worden voorgelegd. Initiatiefnemer prof.dr. Mark Peletier, hoogleraar Wiskunde aan de TU/e, zegt hierover: Het is een ideale manier om te laten zien hoe de abstracte kennis van wiskunde tot erg nuttige toepassingen in de praktijk kan leiden. Deze wisselwerking tussen wetenschap en industrie werpt altijd veel vruchten af. Bovendien leiden deze praktische problemen soms tot nieuwe interessante en soms fundamentele onderzoekstrajecten. En omdat wetenschappers samen met studenten eraan meedoen, is het ook enorm motiverend voor hun studie.