Ingezonden persbericht
Stadsherstel Amsterdam N.V.
50 jaar
23 januari 2006
- Persbericht -
Restauratie Oudezijds Voorburgwal 30 bereikt hoogste punt
Rehabilitatie bouwblok Oudezijds Voorburgwal/Oudezijds Armsteeg/Warmoesstraat/Heintje Hoekssteeg
In 1956 werd de N.V. Amsterdamse Maatschappij tot Stadsherstel opgericht. Daarom wordt in 2006 het 50-jarige bestaan gevierd van de maatschappij, die ondertussen Stadsherstel Amsterdam N.V. heet. Dit jubileum wordt gevierd met een groot aantal activiteiten en festiviteiten. Eén van die festiviteiten is het bereiken van het hoogste punt van de restauratie van Oudezijds Voorburgwal 30.
Op 14 juli 2005 is Stadsherstel gestart met de restauratie van het zwaar vervallen pand Oudezijds Voorburgwal 30. Met dit project is de aanpak begonnen van Cluster Arm, dat het gebied omvat tussen de Oudezijds Voorburgwal, Oudezijds Armsteeg, Warmoesstraat en Heintje Hoekssteeg. In dit cluster heeft Stadsherstel meer bezit. De voorbereidingen voor het restaureren van deze panden zijn in volle gang. Wanneer alle partijen binnen het cluster hun plannen realiseren, is dit oude en karakteristieke stukje Amsterdam weer hersteld; iets waar Stadsherstel zich al 50 jaar voor inzet.
Eind 16e eeuw was Lambertus van Tweenhuisen eigenaar en bewoner van het huidige perceel Oudezijds Voorburgwal 30, dat behalve het voorhuis bestaat uit een tussenhuis en een ruim achterhuis. Lambertus was koopman, bevrachter en hoofd van de Amsterdamse Compagnie voor de Walvisvaart. Van 1880 tot circa 1974 heeft de firma Gebr. Van Marken hier een wagenmakerij en smederij gehad; een groot deel van de Burgwal stond toen vol met allerhande karren. In het laatste kwart van de 20e eeuw bevond zich in dit pand het Anthonytheater, een Jiddisch theater dat bekend stond als één van de kleinste theaters ter wereld. Tijdens een voorstelling zakte de begane grond vloer in en daarmee was de aftakeling van het pand echt zichtbaar geworden. Vanwege de bouwvalligheid werd het pand op last van de gemeente ontruimd en in de stutten gezet. Zelfs deze stutconstructies konden tenslotte niet verhinderen dat eind 2004 een deel van het tussenhuis spontaan instortte.
Stadsherstel had dit vervallen ensemble intussen verworven en had Rappange & Partners Architecten b.v. te Amsterdam gevraagd een restauratieplan voor dit rijksmonument te maken in goed overleg met het Bureau Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam. Aannemingsbedrijf J.C. Nieuwenhuizen BV voert deze restauratie nu uit, waarbij Pieters Bouwtechniek Utrecht BV de constructieve adviezen verstrekt.
De restauratie is ingericht als leerlingenbouwplaats. Eén van de zaken die ons gebouwde erfgoed bedreigt, is het gebrek aan ambachtslieden die de restauraties goed kunnen uitvoeren. Leerlingenbouwplaatsen worden ingesteld om de continuïteit van het restauratievak te garanderen. Hier worden jonge bouwvakkers in de praktijk opgeleid om het restauratievak onder de knie te krijgen.
De restauratie is ondertussen zo ver gevorderd dat het hoogste punt van het achterhuis is bereikt. Het achterhuis is, nadat het vorig jaar gedemonteerd werd, herrezen in oorspronkelijke maten en detailleringen. Bij de herbouw is het fraaie houtskelet teruggebracht. Het bestaat uit stijlen, korbelen, balken en peerkraalsleutelstukken, die door de leerlingen voorzien zullen worden van hun eigen merk, het zogenaamde timmermansmerk , dat van oudsher door de timmerman op zijn werkstuk gezet werd.
Na de restauratie zullen op de verdiepingen van Oudezijds Voorburgwal 30 drie woningen gerealiseerd zijn. Op de begane grond komt als vanouds een bedrijfsruimte, waarvoor Stadsherstel nog een passende invulling zoekt.
We nodigen u van harte uit om het bereiken van het hoogste punt van deze restauratie bij te wonen op:
Vrijdag 27 januari om 15.30 uur
Oudezijds Voorburgwal 30
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de projectleider van de restauratie, Stella van Heezik, tel. (020) 52 000 76