Den Haag, 27 januari 2006

Vragen van het lid Douma (PvdA) aan de minister van Financiën

over de topinkomens in 2005

1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de ontwikkeling van de topinkomens in 2005? Is het juist dat in 2005 voor 34 miljoen euro aan opties is verzilverd en dat dit drie keer zoveel is als in 2004? Is het juist dat in 2005 opnieuw voor 61 miljoen euro aan aandelen is toegezegd? Is het juist dat dit een verdubbeling is ten opzichte van 2004?

2. Waarom moet topman Raj Raithatha van Versatel 14,4 miljoen euro verdienen? Is een winstgerelateerde beloning van 5 miljoen euro, zoals bij Numico, volgens u verantwoord? Is hier aanleiding om de regering zich publiekelijk uit te laten spreken tegen deze topinkomens, zoals eerder door de minister-president is gesuggereerd met zijn oproep tot naming and shaming ?

3. Is het juist dat de hoge optiebeloning ten koste gaat van de aandeelhouders en/of de werknemers, zoals o.a. door Paul Frentrop van Deminor wordt beweerd?

4. Leidt de toename van optiebeloning tot risico s, zoals het risico van handel met voorkennis? Vergroot optiebeloning het risico van boekhoudfraude?

5. Kunt u ingaan op de Sanderink-methode (zelf alle aandelen kopen) om geen prospectus te hoeven publiceren bij een aandelenemissie? Is het juist dat dit in overleg met de AFM is gebeurd?

6. Deelt u de mening van de PvdA dat de beloningscriteria veel meer gericht moeten worden op economische prestaties en dus minder eenzijdig op aandeelhouderswaarde? Zouden Raden van Commissarissen en aandeelhoudersvergaderingen daarop gericht moeten sturen?

7. Deelt u de mening dat publicatie van individuele beloningen, zoals die sinds 2002 bestaat, de topinkomens eerder heeft opgedreven dan afgeremd? Kunt u een verklaring geven waarom de topbestuurders van Nederland geen rekening lijken te houden met de maatschappelijke effecten van hun gedrag?

8. Wanneer gaat u uw voornemens uit het regeerakkoord, om opties niet meer aftrekbaar te maken voor de vennootschappelijke winst, nu eindelijk eens uitvoeren?

9. Overweegt u om een speciale topinkomensbelasting in te voeren, analoog aan de rijkenbelasting in Duitsland?